Elemek átszínezése – Gimp lecke

Scrapbook oldalak összeállításakor a fotót megfelelő színű kiegészítőkkel hangsúlyozhatjuk. Persze gyakran előfordul, hogy a kiválasztott elem színe nem harmonizál a fényképpel. Jó hír, hogy a digitális scrapbook és a GIMP segítségével ezt a problémát orvosolni tudjuk átszínezéssel.

Az alábbi – valóban egyszerű – színezési mód egyszínű, szürke elemek átalakítására alkalmas. (Tehát többszínű, mintás kiegészítőt nem tudunk így módosítani). Ha az elem valamilyen színű (kék, zöld stb), akkor az első lépés annak átszínezése. Ezt a Színek/Telítetlenné tevés menüponttal tudod egy kattintással megoldani a GIMP-ben.

Az alábbi gyakorlathoz, használd ezt a fogaskereket, mely a Steampunk készletemből való.

Töltsd le a képre kattintással, majd jobb egérgomb és Kép mentése másként!

kerek

Nyisd meg a GIMP-ben. Fájl/megnyitás

A véletlen módosítások elkerülése végett célszerű másolatot készíteni és a másolattal dolgozni. Kép/Kétszerezés menüpontra kattintva készíthető el a másolat. Az eredetit zárd be!

01

Nyiss egy új réteget. A rétegek panel (párbeszédablak) bal alsó sarkában található ikonra kattints, majd a megjelenő új ablakban állítsd be az Átlátszóság opciót.

02a

Válts vissza az alatta lévő – eredeti – rétegre a Rétegek panelen. A kijelölést kék sáv jelzi. Jobb egérgombbal nyisd meg a helyi menüt, ahonnan válaszd ki az Alfa csatorna kijelöléssé alakítása menüpontot. A kijelölést mozgó szaggatott körvonal jelzi a fogaskerék körül.

03

Válts vissza most újra a felső – új – rétegre. Az Eszköztárból válaszd ki az Előtérszín választás ikonját. A felső négyzetre kattints. Ekkor megjelenik egy újabb ablak, ahol kiválaszthatod a megfelelő színt. Színkódot is használhatsz ha nagyon pontos szeretnél lenni. Én világos tengerzöldet választottam (Light See Green*), amelynek kódja 20b2aa, ezt írd be a HTML felirat melletti üres mezőbe, majd kattints az OK gombra.

04

Az Eszköztárból most a kitöltési eszköz ikonját válaszd ki. Az eszköz beállításoknál (azaz az ablak alsó részében) a következő opciók legyenek kiválasztva: kitöltés előtérszínnel és teljes kijelölés kitöltése.  A kijelölési területen belül kattintással töltsd ki az új réteget. Így lesz egy lapos színes fogaskereked

05

Hogy ez az unalmas, lapos kinézet eltűnjön egyetlen trükk elegendő. A Rétegek panelen a felső réteg fedési módját állítsd át a Szín nevű módra. A jobb felső sarokban található lefele mutató háromszögre kattints, ekkor jelennek meg a különböző fedési módok. Alapbeállításban a mód normál ezen tetszőlegesen változtathatunk. A szín móddal pontosan a felső színárnyalatot kapod meg.

06

Mentsd el a kész képet a Fálj/Exportálás másként menüponttal. A megjelenő ablakban adj neki egy nevet, majd írd hozzá a png kiterjesztést és kattints az exportálás menüpontra. Ekkor egy újabb ablakban lehet beállítani a különféle opciókat, amiből fogadd el az alapbeállítást, ami az alábbi képen is látható, majd ismét az exportálás gombra kattints!

07a

Tipp: A fedési módokkal bátran kísérletezhetsz! Majdnem pontosan ugyanazt a színt kapod a szemcsés összefésülés menüponttal, így azonban az eredeti elem textúrája sokkal jobban érvényesül. Vagy válaszd a szemcsés kivonást ha komplementer színt ** szeretnél kiegészítőnek.

bemutato

*A Wikipédiában itt találod a HTML színkódokat és elnevezéseket

** Komplementer szín: ellentét szín, mely a színkör pontosan szemben lévő pontján található.  Ez RGB-ben (amivel a GIMP is dolgozik), nem ugyanaz mint a CMYK színkörben, de nyugodtan használhatjuk így is.

Ezt a leckét kezdők számára is ajánlom az ingyenes online képeslap készítő gyorstalpaló, Gimp és scrapbook alapozó elvégzése után. Ha pedig ennél többet szeretnél válogass a folyamatosan induló különféle témájú online tanfolyamok közül!

This entry was posted in Gimp leckék and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Elemek átszínezése – Gimp lecke

  1. Thurzó Katalin says:

    Ha szeretnéd a steampunk stílusú elemkészletet, itt tudod letölteni:
    http://7szindizajn.hu/scrapbook/freebie/steampunk-freebie