Példa template használatára – GIMP lecke

Az előző pénteki template használatának egy lehetséges módját mutatom be a GIMP képszerkesztő programmal. A gyakorlattal kezdők is megpróbálkozhatnak, akár az ingyenes képeslap szerkesztő tanfolyam elvégzése után is.

Töltsd le a template-et és azt a készletet, amit ajánlottam hozzá. Ezt az alábbi képekre kattintva is megteheted:

folder3

őszi digitális scrapbook készlet

Nyisd meg a template-et a GIMP-pel. Egy tetszőleges fotót illessz be új rétegként. A rétegek párbeszédablakban válaszd ki a fekete fotómaszk rétegét, majd kattints a Fájl/Megnyitás rétegként menüpontra, keresd meg a fotót:1

Méretezd át a fotót. Válaszd ki a fotó rétegét a Rétegek párbeszédablakban. Az eszköztárból az átméretezési eszközt jelöld ki. Az eszköz beállítások közt a Méretarány megtartása mellé tedd be a pipát. Az egérrel a fotó sarkát megragadva, húzással tudod növelni a méretet. A megjelenő ablakban az Átméretezés gombra kattints:

2

A rétegek párbeszédablakban a maszk rétegét válaszd ki. Jobb egérgombbal hívd le a helyi menüt és az Alfa csatorna kijelöléssé alakítása menüpontra kattints. A kijelölés megjelenik a maszk körül:

3b

5

A Rétegek párbeszédablakban válaszd a fotó rétegét. Fordítsd meg a kijelölést: Kijelölés/Invertálás, ezután a Szerkesztés/Kivágás menüponttal vágd le a felesleges részeket. A maszk rétegét tedd láthatatlanná a szem ikon kikapcsolásával (a Rétegek párbeszédablakban találod) Ugyanezt tedd meg a szöveges rétegekkel is, ez most nem fog kelleni.

4

A Fájl/Megnyitás menüponttal rétegként menüponttal illeszd be a készletből az egyik hátteret. A Színek/Telítetlenné tevés menüponttal tedd szürkeárnyalatossá:

6

Az eszköztárból az áthelyezési eszközzel lehet az egyes elemeket mozgatni. Ha több réteget egyszerre mozgatnál (pld a kép keret és a hozzá tartozó árnyék), akkor a szem és réteg ikon közti üres részre kell kattintani, hogy a láncszem megjelenjen. Ezzel a két réteg összekapcsolódik és minden művelet egyszerre, egyformán érvényesül rajta.

7

A fotó alatt lévő fehér festéket is átmozgathatod:

8

A Fájl/Exportálás mentés menüponttal mentsd el a képet jpg formátumba.

9

És íme a kész kép:

minta

Szeretnéd Te is kipróbálni, elkezdeni a digitális scrapbook technikát? Jelentkezz az ingyenes képeslap szerkesztő tanfolyamra. Ide kattints! Ha szeretnél még több segítséget kapni tőlem, akkor a 7szindizájn-digitális scrapbook kezdőknek facebook csoportban is szívesen látlak! Hamarosan karácsonyi ötletekkel is jelentkezem, de addig is örüljünk az ősznek.  A csoporthoz csatlakozz itt! 🙂

facebook-fejlec

This entry was posted in Digitális scrapbook, Gimp leckék, scrapbook and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Példa template használatára – GIMP lecke

  1. sherry pennington says:

    Awesome freebie !! You are so generous and talented. Thank you 🙂