A scrapbook fajtái

1. Hagyományos scrapbook

Valódi papír fényképek és különféle kiegészítők felhasználásával készül. A fotó általában egy papír alapra kerül, erre írjuk a kommentárt, azaz a képhez fűződő információkat, gondolatainkat. Különböző kiegészítő kellékek (szalagok, virágok, kapcsok, gyöngyök) fokozhatják a hatást, de helyt kaphatnak rajtuk személyes tárgyi emlékeink is, melyek az adott eseményhez kapcsolódnak. Például utazás témájú oldalaknál a belépőjegyek, esküvői oldalnál a meghívó, kisbabánk születését megörökítő albumoldalon a kórházi karszalag. Alkothatunk külön oldalakat, tablókat. Ezek díszíthetik szobánk falát, lefűzhetjük őket tasakos albumokba, egy-egy témáról készíthetünk minialbumot.
Elkészítésükhöz bármiféle technikát felhasználhatunk: bélyegző, embossing, varrás, festés. Akármilyen kézműves hobbit űztünk előtte, ötvözhetjük azt az albumkészítéssel.

réten

2. Digitális scrapbook

A digitális scrapbookhoz mindig szükségünk van egy képszerkesztő programra. Ezek közül a leginkább elterjedt a Photoshop CS, a Photoshop Elements, Paint Shop Pro. De vannak ingyenes programok is, mint például a GIMP, Artweaver, Paint Net, Picaboo, Scrapbook Flair.
A digitális scrapbooknak számos előnye van. A grafikai program megismerése után lényegesen gyorsabban összeáll egy oldal, mint a hagyományos scrapbook esetében. Pénzt takaríthatunk meg szabad felhasználású programok alkalmazásával, az internetről számtalan ingyenes készlet (freebie) letölthető. Nem kell fizetni az eszközökért és anyagokért, és ha elrontjuk, anyagveszteség nélkül kijavíthatjuk. Nem kell rendet rakni utána, nincs hulladék. Az oldalba foglalt fotók mérete és formája könnyen alakítható, így nincs szükség előzetes tervezésre, nem kell a fotók előhívására várakozni. A rosszul sikerült fényképek javíthatók, a zavaró képelemek eltávolíthatók a háttérből. A kellékek is szabadon változtathatók akár szín, akár méret szempontjából, sőt kis gyakorlással és kreativitással magunk is elkészíthetjük azokat. Alkotásainkat gyorsan és ingyenesen megoszthatjuk másokkal emailben, internetes galériákban.

varazslat

 

Hibrid scrapbook

A digitális és hagyományos technika ötvözése rengeteg lehetőséget tartogat.
Hibrid technikánál digitális scrapbook készleteink papírjai közül kinyomtathatunk háttérpapírt, díszítő elemeket és ezekkel társítjuk a fotónkat. Elkészíthetünk előre digitális oldalakat adott méretben kinyomtatva őket albumalapra ragaszthatjuk.

minialbum

További útbaigazító olvasmányok:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.