Scrapbook kellékek tárolása

Mielőtt az ingyenes gyönyörűbbnél gyönyörűbb készletek látványától fellelkesülve őrült gyűjtögetésbe kezdenénk, azt javaslom hogy alakítsunk ki magunknak egy logikus tárolási rendszert.

Mindenkinek egyéni, hogyan találja meg legegyszerűbben a dolgait, de azért szeretnék néhány tippet adni hozzá.

Figyelembe kell venni, hogyha készítünk más grafikájából egy-egy képet és azt publikáljuk az interneten (blogban vagy közösségi honlapokon) akkor legalább a tervezők nevét illik felsorolni.

Ehhez segítséget nyújt, a letöltött készleteket tartalmazó mappákban elhelyezett -általában txt formátumú, ‘tou’ vagy ‘about’ nevű – fálj, mely tartalmazza a készítő nevét, webhelyét.

A scrapbook készleteket lehet weboldalanként, dizájnerek szerint csoportosítva gyűjtögetni egy-egy mappában. Célszerű külön mappában gyűjteni a template-ket és gyorsoldalakat, hiszen ezeket olyankor használjuk ha gyorsan szeretnénk dolgozni, így a keresgéléssel sem kell eltöltenünk az időt.
Készítsünk külön mappát folyamatban lévő képeinknek, amelyek rétegeket tartalmaznak és külön egyet a kész scrapbook oldalainknak, ezen belül is célszerű elkülöníteni a webre és nyomtatásra szánt képeket.

Kialakíthatunk ezeknek egy nyilvántartást, ahol képekhez kapcsolódó adatokat rögzítjük (dizájner, fonttípus, a kép leírása, hogyan készült stb.), amit aztán ha közzéteszünk blogunkon vagy galériákban, innen villámgyorsan átmásolhatunk s ezáltal időt takarítunk meg.

A kép készítése közben lehet jegyzeteket készíteni papírra vagy egy txt dokumentumba ezekről.

Ha van saját blogunk az is jó megoldás, ha mindent azonnal közzéteszünk.

Fotóinkat is érdemes valamilyen szempont szerint rendszerezni.

Nekem ez vált be: minden évnek külön mappája van, majd az éveken belül a hónapoknak, a hónapokon belül a különleges eseményeknek (pld esküvő, nyaralás, kirándulás). Letöltés után nézzük át a felvételeket és a rosszakat töröljük ki azonnal.

Nagyon fontos, hogy mindenről, különösen a megismételhetetlen fotókról, időről- időre készítsünk biztonsági mentéseket dvd-re vagy egyéb külső adathordozóra. Még jobb, ha több is van belőlük (pld anyukák ajándékozzanak a nagyiknak is egy-egy cd-t az unokák fotóival megtöltve, ezzel mindenki jól jár)

Mi az amit mindenképp mentsünk el?

 • Saját fotók! (A legfontosabb! Időről időre találkozom szomorú hírekkel melyek pótolhatatlan fényképek elvesztéséről szólnak, s egy ízben magam is hanyagságom áldozata lettem!)
 • Elkészült scrapbook oldalak (Itt a  befektetett munka is elvész)
 • Vásárolt készletek

Mi az amit törölhetünk?

 • Nem használt freebie-k
 • Használhatatlan fotók
 • Rétegeket is tartalmazó képek, amelyeket már régen befejeztünk és nem kívánjuk újra használni. (ezek nagyon sok helyet foglalnak a gépen)

További útbaigazító olvasmányok:

4 Responses to Scrapbook kellékek tárolása

 1. ibimama says:

  Kedves Kati!!
  Köszönöm az írásaidat, nagyon tanulságosak, hasznosak és mindenféleképp megfontolandóak.
  Egy kérdést szeretnék Tőled kérdezni, ha interneten keresztül vásárolok készletet, akkor kb. mennyi + pénzt kell tartalékolni a készlet árán kívül… konkrétan, a bank mennyi pluszt von le…Előre is köszönöm a válaszodat.. üdvözlettel Ibimama..

 2. Thurzó Katalin says:

  Szia! A külföldi webáruházakból való vásárlás Paypal-al történik. A paypal regisztrációnál emelnek le a bankszámládról 400 Ft-ot, amit aztán elvileg néhány napon belül jóvá is írnak, de ez csak egyszeri alkalom. Nincs plusz költség vásárlás esetén és nagyon gyorsan megy az egész. Általában fizetés után egy percen belül már tölthető is a készlet.

 3. webnagyi says:

  Köszönöm :)) , van pay-pal számlám, csak majd oda kell utalnom szükség esetén pénzt.. mégegyszer köszönöm a gyors válaszodat. üdvözlettel Ibimama

 4. webnagyi says:

  jaj.. persze, utánanéztem, hogy beregisztrált dombornyomott bankkártyával, szinte 0.-Ft-al lehet tranzakciót végrehajtani… látszik, hogy régen vásároltam már így…:))üdv.ibimama :)) :)) :))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.