Útmutató a Karácsonyi album rendeléséhez

Képek válogatása papírképek esetén

Válogass ki minél több képet. Nem kell hogy tökéletes minőségűek legyenek, de a szakadt, gyűrött vagy nagyon apró, teljesen elmosódott fotókat vedd ki a kupacból. Kisebb foltok, olyan gyűrődések, amelyek nem érintik az arcokat nem zavaróak (sőt néha még kifejezetten nosztalgikus hangulatot is adnak a képnek)

wregifotok

Tedd külön kupacokba az álló, a fekvő és a négyzet alakú képeket (vagy az olyanokat amelyekből ez a forma – álló, fekvő vagy négyzet – kivágható úgy, hogy lényeges részek nem tűnnek el a fotóról.

wregifotorendezes01

Következik a pontos létszám összeállítása. Szelektáld úgy, hogy a következő mennyiségek maradjanak:

  • fekvő: 16 db
  • álló: 12 db
  • négyzet: 16 db

wregifotokrendezes

Ha ez megvan, akkor az alábbi sablon segítségével társítsd a képeket az egyes képhelyekhez:

 

A képeket sorszámozd meg. Használj puha ceruzát, ami nem sérti meg a papírt, de legyen olvasható, amit a hátlapra írsz:

wregifotoksorszamozas

Itt felmerül a kérdés a témák egységességével, az időrenddel kapcsolatban. Mi a tennivaló? Lehet törekedni rá, de tapasztalatom szerint ez rendkívül sok figyelmet és időt igényel  a fix elrendezések miatt. Ilyen szempontból tehát kicsit megalkuvóbbnak kell lennünk. Ez a fajta fotókönyv inkább egy művészi hangulatkonzerv és sokkal kevésbé dokumentum jellegű (tehát egy egész életút, életszakasz bemutatására kevésbé alkalmas, mint az általam már korábban készített egyedi emlékalbumok)

Ha kész a válogatás, akkor jöhet a digitalizálás. Ebben tudok segíteni, ha nem szeretnél vele foglalkozni. Ez esetben már kattinthatsz is a megrendelés gombra. Vagy pedig, ha házilag meg tudod oldani, mert például van hozzá készüléked, vagy irodában, akkor az még jobb. Neked azért mert pénzt spórolsz meg vele, nekem pedig azért mert időt nyerek 🙂

Papírképek digitalizálása, ha magad csinálod

Szkennelésnél az automatikus mód elegendő. Ha a professzionális módot használod, állítsd 300-600 dpi-re. Automata módnál, ha elég távol vannak, több képet is beletehetsz, szét fogja választani őket a program, így gyorsabb. Professzionális módnál egyesével helyezd be őket a szkennerbe.

Az üveglapra helyezés előtt, ha szükséges, tiszta, puha ecsettel lehet egy kicsit portalanítani.

A kép formátuma jpg legyen. (Ezen kívül tiff és pdf formátumokkal is tudok dolgozni, de ezek fájlmérete általában jóval nagyobb és az átküldést bonyolíthatja). A képeknek nyiss egy új, külön mappát és oda másold az összeset. A mappa elnevezésében szerepeljen a saját neved, hogy könnyen azonosítható legyen.

Digitális képek válogatása, előkészítése

A papírképeknél utaltam ár, hogy az előre rögzített elrendezések miatt ez a fajta fotókönyv inkább egy művészi hangulatkonzerv és sokkal kevésbé dokumentum jellegű (tehát egy egész életút, életszakasz bemutatására kevésbé alkalmas, mint az általam már korábban készített egyedi emlékalbumok), ezért nem feltétlenül kell törekedni arra, hogy az időrendet betartsuk. Mivel digitális képből bizonyára nagyobb a választék, így több esélyünk van, hogy kronológia ne boruljon fel, viszont a megfelelő képarányok, kivágások egyeztetése így még több figyelmet igényel.

Digitális képeknél is válogass ki minél több kedvenc képet, lehet 100-150 db is, hogy minél több lehetőség legyen kiválasztani a legjobbat. Ezeket másold át egy új, külön mappába a számítógépeden.

Kiválasztásnál ügyelj arra, hogy webre méretezett mobilos fotók alkalmatlanok a nyomtatásra. A képméret és a felbontás valamint a fájlméret segítségével ezt könnyen le tudod ellenőrizni, de ha rutinos vagy akkor elég a képnézegetőben megnyitni és egyből látszik. Digitális fényképezőgépről, modern mobiltelefonról közvetlenül letöltött fotók általában megfelelők erre a célra.

Így ellenőrizd: Jobb egérgomb/Tulajdonságok. Válaszd a részletek fület és nézd meg a képméretet. Ha 1000 képpont felett van a szélesség és magasság akkor már jó, főként ha 300 dpi a vízszintes és függőleges felbontás. 72 dpi esetén (digtális fényképezőgéppel, mobiltelefonnal készített fotóknál, a szélesség, magasság legkisebb értéke inkább 1500 képpont felett legyen, akkor biztosan jó minőségű képet kapunk nyomtatásban is.

keptulajdonsagok-ellenorzese

Ha ez megvan, akkor nyisd ki az alábbi mintaalbumot (a fehér háromszögre kattintva tudsz lapozni)

 

És egyenként lapozva válaszd ki az odaillő képet. Vedd figyelembe, hogy az adott fotó illeszkedik-e a képhely vágásához. Például az 1. számú képhelyhez álló fotót válassz, esetleg olyan fekvőt, amelyből a téma úgy kivágható, hogy nem vész el belőle lényeges rész. Fordított esetben ugyanígy. Pld:

fotovagas

Ha kiválasztottad a képet, akkor nevezd át azokat sorszám szerint (1, 2, 3 stb), majd töröld ki azokat a képeket, amelyeket nem neveztél át. Így összesen 44 db fotónak kell maradnia a mappában (16 fekvő, 12 álló és 16 db négyzet alakú vágás lehetőségével)

Képek átnevezése

A képeket nevezd át: minden kép a fenti lapozható sablonkönyv fotóhelyének nevét kapja (1, 2, 3 stb) Papírkép esetén segít ha nézed az előzőleg sorszámozott eredeti képeket. Digitális képek esetén az előbbi fejezet által ismertetett módszert célszerű követni, a mintakönyvet lapozgatva egyesével átnevezni, majd kitörölni az át nem nevezett képeket törölni az albumból.

Jobb egérgombbal kattints a fotó ikonja fölött. A megjelenő menüből válaszd az átnevezés menüpontot:

atnevezes

Ekkor a kép alatt a megnevezés átírhatóvá válik. Ha a kiterjesztés is szerepel az előnézetin, akkor azt is írd hozzá (pld 44.jpg).

atnevezes2

A fotós mappa előkészítése és elküldése

A mappának adj nevet (a megnevezésben szerepeljen a saját neved mindenképp. (pld. Kiss Manci régifotók).

A mappát tömörítsd zip formátumba. A mappa ikonján jobb egérgomb, majd a megjelenő menüből válaszd a hozzáadás archívumhoz menüpontot.

Az új ablakban pedig válaszd a zip lehetőséget és kattints az ok gombra:

archivalas

Ha nem túl nagy az így tömörített fájl mérete, akkor azt csatolmányként küldheted számomra az általam megadott e-mailcímre vagy ha túl nagy az e-mailben való küldéshez (pld a Gmail 25 MB-os fájlokat tud közvetíteni) akkor feltöltheted bármely általad kiválasztott fájlmegosztóra (pld Dropbox, Toldacuccot), ahonnan én is le tudom tölteni, vagy ftp hozzáférést tudok biztosítani számodra erre a célra.

Feliratok tervezése

A 4. és a 26. oldalon lehetőség van egy-egy rövidebb idézet, néhány verssor, vagy személyes üzenet elhelyezésére is. Ezeket a megrendelőlapon tudod igényelni.

Ugyancsak lehetőséged van saját cím megadására is, amely a könyvborítón szerepel. Ezt is a megrendelőlapon jelezheted a megfelelő mező kitöltésével.

Ha nincs ötleted, akkor ezek a helyek hagyhatók üresen, vagy helyettesíthetők általam korábban tervezett, formázott idézetekkel is. Ezt külön egyeztetjük. Egyéb ötlet híján a könyv a mintaalbumhoz hasonlóan az Emlékek címet fogja viselni. 🙂

Itt is meg tudod rendelni:

* Név:

* Email:

* Postázási cím :

Számlázási név:

Számlázási cím:

Papírképek digitalizálását kérem:
igen

A könyv címe:

Az oldalak háttérszíne:
szürkebarna

Fotók színe a könyvben:
eredeti (színes)fekete-fehérszépia

* A megrendelő űrlap alatti szerződési feltételeket elolvastam és elfogadtam:

Üzenet

Ez a megrendelés elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ban foglaltak az irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. (II.5.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik, mely szerint a megrendelő 14 napon belül elállhat a szerződéstől indoklás nélkül. A kormányrendelet 5. § a) pontja alapján azonban, amennyiben az elállási határidő (14 nap) lejárta előtt a vállalkozás a teljesítést a megrendelő beleegyezésével – azaz a szolgáltatás árának átutalásával – megkezdte, úgy elállásra nincs lehetőség.
A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és elküldésével a Biai Auto-Doki Kft-vel kötöd (Cím: 2051 Biatorbágy, Biai Gáspár u. 8. Adószám: 10804726-2-13)
Megrendelésedet követően egy automatikus visszaigazoló levelet kapsz. Két munkanapon belül e-mailben felveszem Veled a kapcsolatot, kiállítom a fizetési megbízást, küldöm a további tudnivalókat. A fizetési határidő 14 nap. A fizetés átutalással vagy postai úton történhet.
A befizetés megérkezését követően 14 napon belül elkészítem az általad kért fotókönyvet.
Megrendelést kizárólag magyarországi kiszállítási és számlázási címre tudunk elfogadni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.