Hibrid scrapbook album tervezése

whibrid_promo2 Online tanfolyam indul kezdők részére, mely során elkészítünk egy 14 oldalból álló  albumot hibrid technikával, azaz digitális és hagyományos scrapbook eszközeinek ötvözésével.

A tanfolyamon elsajátíthatod a GIMP képszerkesztő program alapjait. (A legfontosabb eszközök használata, rétegkezelés, fotók átméretezése, mentése, sablonok gyakorlati alkalmazása, szövegírás. ) Ezekkel az alapismeretekkel akár már egyszerűbb digitális scrapbook oldalakat is  képes leszel összeállítani önállóan.

Kinek való?

 • Tudod mi az a scrapbook és szeretnéd más oldalról is megismerni?
 • Készítettél már  hagyományos scrapbook oldalakat és szívesen megtanulnád a digitális technikát is?
 • Szeretnéd hagyományos oldalaidat precízebben megtervezni, a fotókat tetszés szerint méretezni, kerettel, felirattal és egyéb díszítő elemekkel  érdekesebbé tenni?
 • Szeretnéd megismerni a GIMP ingyenes képszerkesztő program alapjait?
 • Szívesen készítenél egy kézzel fogható, érdekes fotóalbumot?
 • Szeretnél albumkészítéshez jól használható digitális sablonokat, amelyek leegyszerűsítik a feladatodat?

Ha így van, akkor sok szeretettel ajánlom Neked ezt a tanfolyamot!

Hogyan zajlik?

Mivel elsősorban digitális technikával foglalkozom, így ezen lesz a hangsúly. 16 leckén keresztül foglalkozunk majd az album előkészítésével, amit aztán nyomtatást követően örömmel összeragasztgatunk. Természetesen ehhez is adok instrukciókat.

Miután bemutattam a GIMP legfontosabb műveleteit, méretre szerkesztjük, alakítjuk, keretezzük és feliratozzuk a fotókat. A csomag részét képezik az albumalap tervek, amelyeken a feliratok tetszés szerint módosíthatók, személyre szabhatók, egyes részek a témának megfelelően átszínezhetők is. S amíg ezek elkészülnek, addig be is gyakoroljuk a GIMP használatát.

Nem lesz bonyolult, sokat ismétlünk majd, ezért ezt a tanfolyamot elsősorban kezdőknek ajánlom, de talán akkor is hasznát veheted, ha már van egy kis jártasságod a digitális scrapbookban és ily módon szeretnél a hagyományos technikával is megismerkedni.

Meddig tart?

Az idődet Te magad oszthatod be, ha napi egy leckét veszel át akkor 3-4 hétig tart. A leckék azonban rövidek, így akár 1 hét alatt is elvégezheted. Ha már birtokában vagy a képszerkesztési ismereteknek, az album 1-2 nap alatt előkészíthető és összeragasztható.

Mire lesz szükséged?

 • Mozilla Firefox böngésző. Népszerű és biztonságos böngésző, én is ezt használom, ezen biztosan jól jelennek meg az anyagok, de természetesen más böngészővel is működnek.
 • Gimp. Ingyenes képszerkesztő, ezzel fogjuk scrapbook oldalainkat elkészíteni, fotóinkat módosítani, korrigálni. Használata sokban hasonlít a Photoshop-hoz. A Gimp legutóbbi stabil verziója a 2.8.16, 2015 november 21-én, a program elindításának 20. évfordulóján jelent meg. Hivatalos oldalát itt találod. Ha korábbi verzióra van szükséged ezen az oldalon összegyűjtve megtalálod.
 • A GIMP ezen verziójának rendszerigénye: operációs rendszer – Windows Vista/XP/7, 8 + minimum 2 GB RAM, továbbá a zavartalan működéshez szükséges, hogy a winchesteren is legyen elegendő szabad hely.
 • A tanfolyam flash videókat tartalmaz. Ezeket a böngészőben tudod lejátszani. Ehhez valamilyen flash videók lejátszására alkalmas minél frissebb programra vagy bővítményre van szükség. (pld az ingyenes Adobe Flash Player). Lehet, hogy már van ilyen program a gépeden, kattints ide, és ha ezt a videót meg tudod nézni, akkor a tanfolyam videóit is látni fogod.
 • Az ingyenes Adobe Reader a dvd-n levő pdf dokumentumok olvasásához. Hogy működik-e a pdf olvasód, arról ide kattintva tudsz megbizonyosodni.

A tanfolyamon kívül mire lehet még szükség?

 • Az előkészítéshez nem, de a kivitelezéshez különféle hagyományos kellékekre, papírokra is szükséged lesz, erről ajánlót is kapsz majd. Ezek beszerzése nem feltétele a jelentkezésnek, tehát ráérsz majd akkor, ha a tanfolyamot megkezdted és jobban átlátod, mi az amire szükséged van.
 • Valamilyen vágóeszköz: olló vagy scrapbookozást hosszú távon fontolgatók számára vágóalátét, művészkés (szike) és fémvonalzó.
 • Ragasztó. Fényképekhez kétoldalas ragasztó, csipkéhez Rayher folyékony ragasztó a legjobb, személyes tapasztalataim szerint.

Hogyan nyomtatjuk ki a képeket?

 A fotókat legjobb fotólaborban előhívatni a jó és tartós minőség miatt, de azért néhány szóban az otthoni nyomtatásról is szó lesz.

Az albumalapokat viszont célszerűbb otthon nyomtatni, amelyhez színes tintasugaras vagy lézernyomtató szükséges, mert így tudsz valódi, scrapbookhoz való kartonokat használni. Ha nincs sajátod és meg tudod oldani máshol a nyomtatást, az is jó. (nem egyesével nyomtatunk, hanem az összeset egyszerre)

Abban az esetben, ha nyomdában, fénymásolószalonban igényelsz szolgáltatást lehetséges, hogy nem vállalják a nyomtatást hozott anyagra, de ez sem akadály, másféle típusú matt fehér, valamint világos színű megfelelő súlyú papírból is összeállítható az album.

w_h5

Mit tartalmaz a tanfolyam?

 • A videókat és leírásokat magában foglaló, zárt weboldalhoz való hozzáférést
 • Letölthető sablonokat a fotók és oldalak szerkesztéséhez
 • Zárt facebook oldalhoz való hozzáférést, ahol rengeteg további érdekességet megtudhatsz a digitális scrapbook témaköréhez kapcsolódóan

Jelentkezés:

a tanfolyam jelenleg nem elérhető, hírlevélre (melynek része az ingyenes üdvözlőlap szerkesztő, GIMP alapokat bemutató tanfolyam is) itt tudsz feliratkozni:

Iratkozz fel itt!

Adataidat bizalmasan kezelem, harmadik félnek nem adom ki. Spam-et nem küldök. A levelezőlistáról bármikor leiratkozhatsz az email végén lévő “leiratkozás” linkre kattintással. A hírlevélről további tájékoztatást itt találsz. Adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-74971/2014

 

 

Mentés

Mentés

Comments are closed.