sb

A scrapbookot általában övező tévhiteket egyszer már összeszedtem, most megpróbálom ugyanezt kimondottan a digitális scrapbook szemszögéből nézni. Stílusosan hetet fogok megcáfolni 🙂

1. Jól kell tudni fényképezni, amihez nagyon jó gép is kell.

Először is a jó fényképekhez nem szükséges minden esetben drága gép. Ma már a legegyszerűbb kompakt digitális fényképezők is elég jó minőségű képeket készítenek. Sőt a mobiltelefonok is képesek erre. A technika tanulható, de mindennél fontosabb a látásmód, az hogy meglásd azt amit fotózni lehet és mindent nézz meg más szemszögből is, főleg fotóalany szemszögéből (pld kisgyerekek, állatok fényképezésekor nem a magasból kattintgatunk). Másodszor pedig, ha már készült egy fotó (jó témáról, megfelelő szemszögből), ám minőség szempontjából nem annyira OK, a digitális képszerkesztő programok segítségével millió lehetőség áll rendelkezésedre, hogy korrigáld, sőt elvarázsold. Ez utóbbi (amit elvarázsolásnak hívok) egészen csúf, reménytelennek tűnő fényképeket is megmenthet az utókor számára.

2. Ez már művészet!

Gyakran hallom, hogy valaki megmutatja a digitális (vagy hagyományos) scrapbook oldalait valakinek és az illető dob egy kisebb-nagyobb hátast és ezzel a fenti mondattal reagál. Ami persze hízelgő az alkotó számára, de egyúttal azt is jelenti: „Te egy művész vagy, neked persze hogy megy, én viszont nem, ezért meg sem próbálnám soha”. Nekem is mondták már, miközben sosem tartottam magam művésznek,  sőt akiket meg én annak érzek, mert nálam magasabb szinten állnak ezen a téren, ők is ezt állítják: „Ugyanolyanok vagyunk mint bárki más.” És ez így van! Bizonyos értelemben persze művészet, mert ábrázolunk, kifejezünk valamit, alkotunk, érteket hozunk létre, ám korántsem abban az vonatkozásban, amit az emberek általában művészetnek tartanak (azaz nem egy elvont, csak beavatottak számára birtokolható valami)

3. Nagyon nehéz megtanulni!

Mint minden más, a digitális scrapbook és képszerkesztés elsajátítása is igényel némi erőfeszítést. Nem mondom, hogy könnyű, de semmi sem az, ami még új és ismeretlen, de nem is olyan nehéz. Csak az hoz sikerélményt, csak az növeli az önbecsülésedet, amiért Te magad is tettél valamit. Az interneten angol nyelven, de most már magyarul is számos lecke ( tutorial) van a témában. Ha nem akarsz sok-sok hónapot eltölteni ezek felderítésével, akkor jelentkezhetsz hozzám is kezdő online digitális scrapbook tanfolyamra, ahol nemcsak egy logikusan és egyszerűen felépített tudásanyagot, lépésről-lépésre leírásokat és képernyővideókat, sok készletet és más alapanyagot tartalmazó dvd-t, virtuális tanteremhez való hozzáférést kapsz, hanem személyes segítséget is tőlem. Kényelmes tempóban két hónap alatt rögzíthetők az alapok, s ha beleszerettél, utána jöhet egy pörgősebb folytatás, amely során Te is sikeres digitális scrapbookossá válhatsz.

4. Időigényes

Ha már megtanultad nem igényel több időt mint bármely más hobbi. Sőt, akár 10-20 perc alatt is összerakhatsz egy egyszerűbb oldalt, vagy egy másikat gyorslap (quickpage), template segítségével így a napi rutinba is beilleszthető, ha ilyen intenzíven szeretnéd megörökíteni hétköznapjaidat. Vagy szánj rá 2-3 órát hétvégén,  egy-egy szabad estén, ennyi mindenkinek jár! Nem kell utána összepakolni és takarítani sem. 🙂

5. Drága, ez csak kiváltságosok szórakozása

Véleményem szerint a leginkább pénztárcakímélő hobbik közé tartozik. Lehet ugyan szuper, színvonalas készleteket vásárolni, drága képszerkesztő programot használni, beszerezni digitális rajztáblát, szkennert, nyomtatót, vágógépet stb., és persze jó is ez, viszont nem feltétel! Mert alkothatsz ingyenes programmal is remek oldalakat és az ingyenesen letölthető készletek közül is rengeteg jó minőségűt találsz, ha tudod hol keresd ezeket.

6. Giccses

Ilyet is hallottam már régebben! 🙂 Néha megfordul a fejemben nekem is, hogy miért kell egy gyönyörű fénykép köré ennyi „körítés”. Az ilyen képeket azonban nem fotóként, hanem olyan kiadványként kell szemlélni, mint egy poszter vagy magazin. Ráadásul nem szigorú kritikusok, hanem önmagunk és szeretteink számára készítjük, nyugodtan alkoss hát saját ízlésed, kedved szerint, mert az a lényeg, hogy szeresd és örömed leld benne addig is amíg készül. A „körítés” pedig arra való, hogy többletet adjunk a képekhez, érzéseket, hangulatokat a színek és formák, adatokat, információkat a szövegírás segítségével, teljesen mindegy miképpen teszed ezt, ne szegje kedvedet az ha a végeredmény nem teljesen olyan, mint amilyennek elképzelted. Sok gyakorlással mindez olyan magas szintre fejleszthető, amely már kívülállók számára is esztétikai élményt jelenthet.

7. Nem maradandó

Dehogynem! Ezek nemcsak a jelen pillanatnak, hirtelen létrejövő és bármikor megszűnő képmegosztó felületeknek szólnak. Nyomtasd ki őket, készíts albumot, rendelj fotókönyvet az elkészült oldalakból magadnak és ajándékba, Ötvözheted hagyományos scrapbook technikákkal (ezt hívjuk hibridnek) Milyen jó lesz pár év múlva lapozgatni egy ilyen albumot és felidézni az utazásokat és ünnepeket, de azt is hogy a hétköznapok nem is szürkék, hanem színesek és mennyi élmény, mennyi öröm rejtőzik a mi egyszerű életünkben. És mekkora értéket jelent majd utódainknak, ha mi már nem leszünk!