Amelyből kiderül az is miért lett a nevem Rainbow és végül 7szindizájn 🙂

Az én történetem 2006-ban kezdődött. Kisfiam születése előtt azon gondolkodtam, hogy nagyon szeretnék olyan munkát, amit otthon tudok végezni és lehetőleg valami kreatív tevékenység legyen. Rendeltem néhány oktatóvideót weblapkészítésről és a GIMP képszerkesztő használatáról. Ez utóbbi jobban bejött, mint a kódok írogatása, mert azonnal láttam az eredményt 🙂

Persze, mint várandós anyuka, leginkább babás portálokat látogattam abban az időben. Az egyiknél nyitottam egy fotóalbumot, ez volt az első produktív internetes tevékenységem. Az albumnak valami nevet kellett adni. Valamiért a szivárvány szó jutott eszembe…talán azért mert előző nap egy szivárványt szerettem volna lefotózni, csak sehol nem találtam a fényképezőgépet.

Még mielőtt Bence megszületett, elhatároztam, hogy egy különleges babanaplót fogok róla készíteni. Nem olyat, amit az üzletekben lehet kapni, hanem valami egyedit, ami pontosan olyan amilyennek én szeretném, nincs meghatározva benne a fotók helye és száma, sem az, hogy mit írjak bele. Elkezdtem ötletek után kutatni a neten és eljutottam ehhez a szóhoz: „scrapbook”. Aztán pedig erre a weboldalra: Scrapbook Flair.

Sokáig nézegettem csak, nem is igazán tudtam, hogyan áll ez össze. Ami nagyon megfogott benne, az a sok történet (vidámak és szomorúak egyaránt) a színes képek, és az hogy ezeket igazi emberek készítik. Azért hangsúlyoznám ki ezt, hogy igazi emberek, mert bár ma már számomra is furcsa, de aki csak információt keres a neten, nem gondol arra hogy akik a tartalmakat felteszik, valóságos emberek és mind megvan a saját történetük. Az internet számukra egy személytelen valami. Szóval akkor, mikor ez tudatosult bennem, arra gondoltam, bár tiszteletre méltó efféle nyíltság, én azért nem tenném.

Azért a naplóba a képeket elkezdtem szerkesztgetni. Eleinte nem is tudtam, hogy a scrapbookhoz dizájnerek készítik a grafikákat és azt lehet felhasználni, így megpróbáltam magam előállítani…Regisztráltam a fent említett scrapbookos weboldalra, szivárvány néven. Aztán eljött a nap és legyűrve önmagam kiadásától való félelmeimet feltöltöttem az első képemet.

Nagyon meglepett a sok hozzászólás, dícséret, amit kaptam rá. És persze jól is esett. Elkezdődött 🙂

A régi Magyar Scrapbook Portálra fél évvel ezután jelentkeztem be.  Akkor maximum tízen voltunk ott aktív magyar tagok. Újabb felismerésekkel, igényekkel lettem gazdagabb. A scrapbook nemcsak az alkotás örömét, hanem közösséghez tartozás élményét is adja. Akkoriban kezdtem blogot vezetni, ami egy újabb határátlépés volt számomra. Az első blogok egyike volt az enyém a témában, és kezdettől fogva arra éreztem késztetést, hogy minél több embernek megmutassam, hogy mi is az a scrapbook.

Mivel az amerikai oldalon a szivárvány nevet nehezen jegyezték meg, így aztán Rainbow lettem mindenhol. Például a Scrapbooks Gone Digital weboldalon is, ahol kreatív csapattagként is tevékenykedtem.

Elkészült a Babanapló, de nem tudtam abbahagyni az emlékek rögzítését. Fogalmam sincs hány oldalt készítettem eddig összesen, de mivel több fotókönyvet megtöltöttem (munka, ajándék, saját célokra is), és ezek egyesével 26-50 oldalasak és rengeteg régi oldalam nincs is kinyomtatva, így biztosan jóval 1000 felett járok.

Azóta több magyar közösségi oldal is alakult,  több ezer regisztrált taggal, a scrapbookos blogok számát nem is tudnám megmondani.

2007-ben egy figyelmetlenség miatt lettem a Scrapbook Flair dizájnere :). Ezzel új fordulat következik a történetben. Akkor már szerkesztettem scrapbookos készleteket, bár őszintén szólva, fogalmam sem volt róla, hogyan kell ezeket csinálni. Ennek ellenére egészen népszerűek voltak.

Volt egy, ami nekem is nagyon tetszett, a marokkói lakberendezés által ihletett Shiraz készlet, amiből indítottam egy kihívást a Scrapbook Flair-en. Mint utóbb kiderült, ott az ilyen típusú kihívásért vagy fizetni kellett volna sok dollárt, vagy pedig egy készletemet átadni. Ezért írtam fentebb, hogy „figyelmetlenségből.” A készletet választottam. 🙂

2008 októberében nagy megtiszteltetés ért. A Scrapbookozz Velünk e-magazin meghívott vendége lettem, később pedig az akkor megalakuló weboldal, a Scrapbook.hu kreatív csapatának tagja. Ekkor még magasabbra tettem a mércét, aminek meg szerettem volna felelni. Ez egy újabb komoly lépés volt számomra a srapbookban.

2009-ben egy külföldi webáruház is felfigyelt a készleteimre, a Scrap It Sassy-nál scrapbook dizájner lettem. Ezt követte a Scrapinsider, Elemental Scraps, Two Little Pixels, végül pedig a Digiridoo Scraps. Ezeken a helyeken aztán megtanultam, hogyan kell igényes digitális scrapbook készleteket tervezni.

Saját tárhelyet nyitottam, amihez domain nevet kellett választanom. A szivárvánnyal, mint jelképpel, közben azonosultam. Amit nekem jelent: sokszínűség, „nézz meg mindent más oldalról is” típusú, elfogadó gondolkodásmód, béke, remény, természeti szépségek. A szivárvány mint jelenség nem tolakodó, sőt nagyon is halovány, mégis, ha észrevesszük figyelünk rá. Az angol nevet nem akartam vinni, így magyarítottam ismét egy csavarral, így lett végül 7szindizájn.hu, ami kicsit komolyabban hangzik mint a szivárvány, de azért megőriz belőle valamit 🙂

Közben elvégeztem egy kétéves okj-s kiadványszerkesztő tanfolyamot (ezen belül Photoshop, Indesign Illustrator programok használatát, nyomdai ismereteket, tipográfiát), weblap készítést és internet marketinget tanultam, részt vettem Jessica Sprague-nél egy szuper színvonalas poszter dizájn tanfolyamon, kiolvastam sok könyvet és napi szinten gyűjtögetek ezekről a témákról információkat az interneten is külföldi és tekintélyes magyar szakértői oldalakon, igyekszem folyamtatosan új ismeretekkel gyarapítani a meglévőket. Megbízásra készítettem már fotókönyveket, posztereket, szórólapokat, weboldalakat…

6 évvel ezelőtt az én történetem úgy kezdődött, hogy nem is tudtam mi az a scrapbook, de mikor rátaláltam, rájöttem, hogy egész életemben ezt kerestem.

Téged is érdekel a digitális scrapbook? Ha szívesen megtanulnád kattints ide!

Régi scrapbookos vagy? Szívesen olvassuk a Te történetedet is! Ha már írtál róla valahol, oszd meg velünk a linkjét, vagy írd le egy hozzászólásban itt! Köszönöm! 🙂