Március 18-án indítom először a haladó online tanfolyamot.

Azt mondják egy kép többet mond ezer szónál, ezért most hoztam, nem egyet, hanem jó néhányat, hogy megmutassam mire lehetsz Te is képes, ha velem tartasz 🙂

Ha Te sem vagy profi fotós (mint ahogyan én sem) bizonyára hasznodra lesz az első témakör, amelyben fényképek korrekcióját tanulhatod meg. A tanfolyamon egyébként szándékosan nem használok tökéletes stockfotókat, inkább a saját átlagos vagy gyenge képeimet választottam, hogy ezzel is bátorítsalak!

A retusálás bizony nem egyszerű, ám nagyon hasznos és látványos végeredménnyel jár. Ez az összes javítási művelet közül a legösszetettebb, de érdemes megismerni

retus2

Van hogy egy hajóról fotózva kissé részegesre sikeredik a kép. Ezen  nagyon könnyen segíthetünk és a színeket is visszahozhatjuk

egyenesites

A fotókat nemcsak javítani lehet. Varázsolhatunk hozzájuk mindenféle hangulatot. Ezek a trükkök megmenthetik azokat a képeket is, amelyekről már végleg lemondtunk. Igaz a valósághoz már nincs közük, ám annál inkább kifejezhetik belső világunkat. Mi, digitális scrapbookosok, sokszor nyúlunk ezekhez az eszközökhöz:

fotomanipulacio

Keretezéssel díszíthetjük, kiemelhetjük képeinket. A GIMP-nek vannak beépített műveletei, amelyekkel nagyon könnyen megoldhatjuk ezt, de használhatunk digitális scrapbook készletekből származó díszkereteket is. Az így módosított fotókat megjeleníthetjük weboldalunkon, előhívathatjuk, elküldhetjük képeslapként, elhelyezhetjük digitális vagy hagyományos scrapbook oldalakon:

fotókeretezés

A fotókhoz textúrákat is adhatunk többféleképp

így:

tetturazas

vagy így:

texturak

Scrapbook oldalak segítségével nemcsak a fotókat őrizhetjük meg a jövő számára, hanem történeteket, érzéseket, hangulatokat is. Kifejezhetjük önmagunkat, megtalálhatjuk a fotóhoz és személyiségünkhöz illő stílust.

sb_oldalak

Az oldalakhoz szöveget is szoktunk írni, amit a szövegíró eszköz segítségével tehetünk meg. Elengedhetetlen tartozék a címfelirat, amelyet különféle technikákkal formázhatunk, persze nem árt ismerni a tipográfiai szabályokat sem. Erről a kezdő tanfolyamon is van szó, de itt a gyakorlaton lesz a hangsúly.

tipográfia

Amikor scrapbookozni kezdtem, azt hittem, hogy a kiegészítőket, háttereket mindenki maga állítja elő, fogalmam sem volt scrapbook dizájnerek létezéséről 🙂 Ezért aztán sorra készítettem ezeket és azóta sem tudtam leszokni róla. Nemcsak saját készleteimből adok Neked ehhez a csomaghoz, hanem megmutatom, hogy Te hogyan tudsz ilyet készíteni:

papirkeszlet

Hogy tetszik?

Ha még soha nem használtál GIMP-et és nem próbáltad a digitális scrapbookot, akkor itt jelentkezhetsz a kedvezményes összevont kezdő+haladó tanfolyamra.

Ha már van egy kis tapasztalatod mindkettőben, de a fent mutatott képeket még nem tudnád egyedül elkészíteni, akkor jelentkezhetsz itt egyből a haladóra.