Egy scrapbook oldal összeállításának lépései:

  • Fotó/fotók kiválogatása
  • Készlet/készletek kiválasztása
  • Az egyes elemek elrendezése az oldalon
  • Címfelirat készítése
  • Szövegírás
  • Csiszolás (pld fotók javítása, átalakítása, dimenzió hozzáadása rétegstílusokkal, szöveg ellenőrzése, javítása, az egyes elemek elhelyezésének pontosítása) 

Egy scrapbook oldal összeállításához szükséges idő:

Fotó választás. Ideje függ a fényképek számától, természetesen 1 darab képet hamarabb kiválasztasz és később az oldal is gyorsabban összeállítható vele. De függ attól is, hogy milyen minőségűek a fotóid és attól, hogy milyen rendszerben tárolod őket a számítógépen. Kb 5-15 perc

Készlet választás: A fotóválasztáshoz hasonlóan, ha több készletből válogatsz elemeket az sok idő, ha csak egyet használsz az logikusan kevesebb. Kb 5-15 perc. (Ha Te vagy a dizájner is akkor egy készlet elkészítése 6-24  óra  ihlettől, gyakorlattól és attól függően hogy az alapanyagot is magad teremted meg vagy már megvan 🙂 )

Elrendezés: Alapesetben ez a legidőigényesebb része a munkának. Függ a fotók, papírok és díszítő elemek számától, az elrendezés stílusától, gyakorlattól, lelkiállapottól valamint attól hogy a saját stílusodat követed-e vagy valami mást, amivel nem tudsz azonosulni. Akár órákba is telhet.

Címfelirat: Ez is sokmindentől függ. Pld attól hányféle betütípust használsz, van e már kész ötleted arra, mi legyen a cím. 5-15 perc.

Szövegírás: Függ a betűtípustól, hosszúságtól és attól, hogy mennyire jól megy az írás. Ez a rész viszont akár el is hagyható, kivéve a történetmesélős típusoknál 🙂 5-15 perc

Csiszolás: Függ a rétegek, fotók számától, a fotók minőségétől, a készlettől, szöveg hosszától és attól, hogy mennyire „technikás” az oldalunk.

Nekem a minimum idő fél óra volt (stopperrel és összpontosítással egy Cewe kihívás keretében) a maximum 4 óra (nem számítva a készlet megalkotását, ami ugye 6-24 óra).

Fél órás oldal:

4 órás oldal:

Az első oldal elrendezése szabályos, klasszikus. Egyetlen fotóból és kevés elemből áll. Minimális „technika” van benne (pld árnyékok).

A második szabadabb, összetettebb. Sokkal több elemből és 5 db fotóból áll, bár a trükkök miatt csak háromnak látszik, a fotók elég gyenge minőségűek eredetileg, ami rengeteg javítást igényelt. A címfelirat betütípusában nem volt hosszú ékezetes, amit szintén meg kellett oldani, de  kiválasztása is hosszú időbe telt, míg a témához tökéletesen passzolót megtaláltam.

A második oldal érdekesebb, kifejezőbb, ha megosztom egy scrapbook közösségben, bizonyára többen meg is néznék, ugyanakkor információból nem tartalmaz lényegesen többet mint az első. A utókor számára pedig mindkettő egyformán értékes.

A ƒ„művész” és „tanuló” énem  csak a másodikat tudja elfogadni és bele sem kezd semmibe, ha nem az övé az egész délután/este. A „minimalista énem” viszont bátran belevág, még ha csak fél órája van szabadon akkor is.
Az első feladatom tehát az egyszerűsítésben: kompromisszumot létrehozni a különböző scrapbookos szerepeim/igényeim közt. Mivel  nincs elég időm (tudásom/tehetségem), így el kell fogadnom, hogy nem lehetek tökéletes. Nem sajnálkozom hogy nincs elég időm, mert ez azt jelenti, hogy van más feladatom is(munkám, családom stb.) A dédunokáim pedig nem azt fogják nézni, mennyire dizájnos, ötletes, saját stílusú az oldal, hanem a fotókat és a történeteket, hogy kivel mi történt, milyen volt az élet a 21. század kezdetén…Tehát mindenképp ÉRTÉKES az amit létrehozok.

Remélem, hogy Te is megtalálod a békédet „scrapénjeid” közt!