Ezen a héten megkísérlem a Gimp segítségével elkészíteni ugyanazt a szalagot, amit előző alkalommal a Photoshop-pal.
Ezúttal is három napra felosztva – kisebb részletekben – hogy követhető legyen.

1. Hozzunk létre egy új képet 1000*1000 pixeles, 300 ppi méretben

2. Egy új, átlátszó rétegen rajzoljunk egy téglalapot, amelyet töltsünk ki egy sötétebb színnel. A példában a blogom színei közül a kéket választottam.

3. Készítsünk egy másolatot erről az új rétegről, amelyen a téglalap van. Az alsó téglalapon alkalmazzunk gauss elmosás. Szűrők/elmosás/gauss elmosás. (kb 10-es értékkel)

4. Alkalmazzunk buckaleképzést úgy hogy a rétegek párbeszédablakon a felső téglalapot (ami nincs elmosva) válasszuk ki. A menüből a Szűrők/Leképezés/Buckaleképzés menüpontra kattintsunk. Itt válasszuk ki azt a réteget, amelyiken az elmosást alkalmaztuk. A preview legyen bekapcsolva és figyeljük, miközben a csúszkát változtatjuk: az irányszög, a megemelés és a mélység értékeivel tudunk kísérletezni. Ha tetszik az eredmény, fogadjuk el.

5. Töröljük ki az elmosott réteget, erre már nincs szükségünk.

6. Mentsük el xcf formátumban, mely megtartja a rétegeket.

Mi is az a buckaleképzés?

A buckaleképzés – angolul bump map – használatával a képünket domború hatásúvá tehetjük. Ehhez a képünkön kívül szükség van egy másik képre is, amely eltér az előzőtől. Ez a második kép a leképezési térkép (azaz bump map). Ez alapján történik az eredeti kép módosítása.  A mélyebben lévő részek sötétebbnek, a magasabbak világosabbnak fognak látszani. Ahol tehát a leképezési kép sötét, ott az eredeti képünk is sötétebbnek fog látszódni, ezáltal optikailag úgy hat, mintha mélyebben lenne.

Holnap árnyékot fogunk hozzáadni!