Idén nagypéntekre esett a Föld Napja is, mikor a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet. Én is igyekszem megragadni az alkalmat, nemcsak azon az egy napon, hanem minden nap teszek valami apróságot a Földért. Ezek a dolgok bárki számára megvalósíthatók:

  • Szelektálom a hulladékot: a szerves anyagok mennek a komposztálóba, különféle csomagolóanyagok a megfelelő zsákokba, amiket nálunk ingyenesen el is szállítanak kéthetente, az üvegeket mi visszük el a konténerbe, a papír pedig az őszi iskolai papírgyűjtésig várakozik.
  • Most már nagyrészt környezetbarát tisztítószereket használok. Pld ecetet a takarításhoz, mosódiót, mosószódát a mosáshoz. A mosódiót születésnapomra kaptam, Bencének rettentő módon tetszett és legalább annyira örült neki mint én. Egyszer az oviban utánam is kiabált, hogy „Anya mosd ki a Malackát! De mosódióval!”
  • És végül, de nem utolsósorban a kreatív alkotáshoz is gyakran használunk olyan anyagokat, amiket amúgy kidobnánk. Ennek megvan az az előnye, hogy igen olcsó is.

Múlt héten Bencével együtt két újrahasznosítós húsvéti dekorációs ötletet valósítottunk meg.

Az első tojástartóból készült tojástartó. Szétvágtam, ő pedig akrilfestékkel kifestette belül, aztán kívül is.

Ez pedig a kedvenc hullámkartondoboztépkedős módszeremmel készült. A tojásformákat kivágtam (sablonként a Csupa Csupasz Tyúkeszű társasjáték egyik tojása szolgált). Leszaggattuk a felületét, széttépkedett újságpapírdarabkákat ragasztottunk ide-oda szalvétaragasztóval, majd száradás után mindkét oldalukat átfestettük akrilfestékkel. Mivel akrilfestékből csak magenta volt itthon, a tojásokat azzal kentük át, a chipboard betűket (ez volt itthon de akár a papírból is készülhetett volna) pasztelkrétával maszatoltam ilyen sárgára, de előtte a tojások is kaptak némi krétás bevonatot, sokféle színből, így egy picit csökkentettünk a szín élénkségén. Miután megszáradt a betűket is rögzítettük. Végül megfelelő sorrendben egy madzagra ragasztottam és kész is voltunk: