Előző alkalommal egy gyors és egyszerű megoldást mutattam vízjel készítéséhez, ma pedig egy bonyolultabb, de rugalmasabb és jóval több lehetőséget rejtő módszert fogok a GIMP segítségével.

Nyiss meg egy új képet 800×800 pixeles méretben.
Fájl/Új menüpont, majd beállítások a következő kép alapján

Válaszd ki a szövegíró eszközt az eszköztárból és egy tetszőleges betűtípust az eszköz beállításoknál az ablak alsó felében. Ezt a betűkészlet felirat melletti betűre kattintva tudod megtenni, amivel megnyitod a választékot. Vagy pedig kezdd el beírni a fontkészlet elnevezését a mellette lévő hosszabb mezőbe (ahol már szerepel egy betűtípus elnevezés) Később érdemes lesz időt szánni egy rád jellemző, kedvenc fontkészlet felkutatására, de egyelőre használj egy egyszerűt, amely már telepítve van. Állítsd be a mértékegységet pt-re (Ez a pont, a legismertebb mértékegység, ha fontokról van szó, bizonyára szövegszerkesztő programokból már ismered). A méretét állítsd egyelőre 18-ra, de ezt később lehet módosítani.
A szövegdobozzal húzz egy keretet a képed aljába, annak teljes szélességében. Gépeld be a szöveget.

Lehetőség van copyright jel beillesztésére is:  Kódja az Alt+0169 és így néz ki : ©
Sajnos a kód beillesztése a GIMP-ben nem működik az alt billentyű+szám kombinációjával, viszont be tudod másolni akár innen is. Tehát jelöld ki a bejegyzésemből a jelet, ctr+c-vel másold a vágólapra, majd a GIMP-ben a jobb egérgombbal legördített helyi menüből a beillesztés menüpontot kiválasztva illeszd be! (Ha a kurzor nincs már a szövegdobozon belül, akkor bele kell kattintani a keretbe, hogy megjelenjenek az alábbi képen látható jelölések)

A felirat tetszőlegesen növelhető. Gondoljunk arra is hogy fele ekkorában is látszódnia kell, tehát a képnézetet állítsuk 50 százalékra a kép ablak bal alsó sarkában lévő érték kiválasztásával. Az eszköztár beállításoknál pedig változtassuk meg a betűméretet. Én 32 pt-t találtam megfelelőnek.

Igazítsuk középre a vízjelet. (Ezt szintén az eszközbeállításokban tehetjük meg a középre igazítás ikonra kattintva) Lehet jobbra vagy balra is igazítani, ügyelve arra, hogy maradjon egy kis margó is, tehát ne közvetlenül a szélébe érjen.

A Rétegek párbeszédablakban a szem ikonra kattintva a háttér rétegét tüntessük el. A menüből a Fájl/Export as menüponttal mentsük el png formátumba úgy, hogy a megjelenő ablakban a fájl neve és egy pont után írjuk be az is: png. A bal oldali sávban keressük ki a célmappát, ahová menteni szeretnénk. Kattintsunk az exportálás gombra.

Még mielőtt bezárnánk az eredeti képet, készítsünk egy fehér feliratos verziót is. A rétegek párbeszédablakban válasszuk ki a szövegréteget és kattintsunk bele a szövegdobozba.Az eszköztár beállításoknál a színt állítsuk fehérre. Mentsük el ezt is png-ben.
Lesz egy 800×800 pixeles képünk vízjellel az alján, amelybe új rétegként kell majd az átméretezett fotót beilleszteni.