winstagram_201501

Az egyszerűség jegyében idén folytatom a tavaly megkezdett és sikeresen befejezett havi instagramos összesítőket.

Ehhez saját sablonomat használom, amelyen a fotóhelyeket (az alábbi képen látható vörös négyzetek jelenítik meg ezeket) pontosan akkorára méreteztem, hogy az Instagram alkalmazásból közvetlenül át lehessen emelni a fotókat, úgy, hogy azokat méretezni se kelljen. Így nem is feltétlenül szükséges a vágómaszkkal trükközni, a négyzetek szimplán sorvezetőként szolgálhatnak: csupán precízen a négyzetekre kell azokat helyezni, csak az árnyék fog látszódni alattuk. Persze arra is lehetőség van, hogy szokványos (tehát nem instagram) fotót illesszünk bele: ezeknél átméretezést és vágást is igényel az oldal elkészítése.

A hozzá használt sablont Te is letöltheted. Kattints ide!

instagram template

Az ilyesfajta összesítők nem igényelnek különösebb figyelmet. Néhány praktikus tanácsot azonban érdemesnek találok megosztani:

  • Ha rendszeresen fotózol telefonnal és gyakran töltöd  fel az instagramra a képeket, egész biztosan lesz miből válogatnod. Nemcsak mobilfotókat lehet  használni, hanem az alkalmazással át tudsz venni más galériákból (pld én a Google + galériáimat használom) is fotókat. Így az elkészült digitális (vagy hagyományos) scrapbook oldalaink, fényképezőképpel elkapott pillanataink is belekerülhetnek az Instagram képtárába. A képekhez leírásokat is adhatsz.
  • Jó ha van egy hagyományos naplód is, ami lehet egy egyszerű kis jegyzetfüzet, ahová, ha nem is hosszasan és minden nap, de rendszeresen írsz jegyzeteket, akárcsak néhány címszóval. Ez segítséget nyújt abban, ha szöveget is szeretnél írni az oldalra. Nem minden fontos eseményt tudunk lefotózni, viszont ezeket is érdemes rögzíteni.
  • A napló mellett/helyett határidőnaplót, naptárt is használhatsz. Nálam minden hónapban letölthetsz egy A4-es naptársablont az aktuális hónapra, de az iskolás kalendárium is praktikus lehet.
  • Ha ezek megvannak, akkor maximum két órára van szükséged havonta, hogy összeállítsd a fenti sablon segítségével az oldalakat. Ha Te is szeretnél kommentárt írni akkor az az utolsó sor helyére kerülhet.
  • Tipp: képszerkesztő program helyett próbálkozhatsz különféle ingyenes online alkalmazással is a kollázsok készítésénél. Ide kattintva találsz néhányat. Ha később nyomtatni szeretnéd, olyat válassz, ahol nagy méret elmentésére is lehetőség van.

Ha most még nem ismered a képszerkesztő programok működését, de szeretnéd fentihez hasonló módon megőrizni életed pillanatait,  akkor most lehetőséged nyílik erre a hamarosan induló Kezdő online digitális scrapbook tanfolyam segítségével.

Színes napokat kívánok! 🙂