Április 22. A Föld napja. A címben szereplő idézet pedig annak egyik jelmondata.

Pontosan 40 évvel ezelőtt Denis Hayes egyetemi hallgató kezdeményezésére sok millió amerikai emelte fel szavát a környezetszennyezés ellen. Magyarország 1990-ben csatlakozott.

Tavaly a környezetvédelmi világnapon (június 5-én) mutatták be Luc Besson és Yann Arthus Bertrand HOME című filmjét, amelyet mindenütt ingyen vetítettek és ma is megnézhető a You Tube-on.

Ezt a képet akkor készítettem.  Másfél órán át lesben álltam a képlopómmal és a legszebb képkockákat megpróbáltam „lelőni” 🙂

Sajnos még mindig van aki csak legyint erre a problémára: „Ugyan mit számít egy ember?” vagy nem is veszik a fáradtságot, hogy elgondolkodjanak rajta. Pedig nagyon  sokat tehet egyetlen ember is.

Például itt van a szelektív hulladékgyűjtés. Nálunk kéthetente házhoz jönnek és elszállítják a műanyagokat, de ahol ilyen nincs, ott is vannak konténerek, ahova el lehet ezeket vinni.  A szelektiv.hu oldalon pedig minden információt meg lehet tudni a témáról.  Január óta nagyon komolyan válogatunk és bár a műanyag palackokat, papírokat, üvegeket előtte sem dobtuk a szemétbe, most már a joghurtos doboztól kezdve a felvágott csomagolásáig minden szétszedünk. A szerves hulladék pedig megy a komposztálóba.  Ennek eredményeként a szemét mennyisége a negyedére csökkent. Ez igen jelentős különbség, ami nem is jár annyi plusz idővel és még valahogy jó érzéssel is tölt el, mert így arra a kérdésre, hogy „megtettem-e mindent, amit megtehettem” legalább ebben a vonatkozásban igennel felelhetek.

További apróságok, amit bárki megtehet
– Ne szemeteljünk az utcán, erdőben!
– Vásároljunk tudatosan! Gondolkodjunk el azon, hogy biztos hogy szükségünk van arra a bizonyos termékre, lesz-e időnk használni stb.
– Nylontáska helyett lehet textiltáskát is használni. Erősebb és jobban is néz ki 🙂
– Fogmosáskor pohárból öblögessünk
– Mosogatógéppel nemcsak a vízzel, de az időnkkel is spórolhatunk.
– Villanyok ne égjenek feleslegesen, húzzuk ki a telefontöltőt, kapcsoljuk ki teljesen a tv-t, számítógépet, ha épp nem használjuk, cseréljük ki az égőket energiatakarékosra
– Nézzünk mindenre más szemmel! A hulladék újrahasznosítás maga a kreativitás 🙂 Húsvétkor ez volt az egyik dekoráció az asztalon:

Konzervdoboz, szalvéta, olló és szalvétaragasztó kell csak hozzá. Még egy kis kenderzsinórt is tekertem rá.

És persze a scrapbookban is számtalan lehetőség rejlik.
Az alábbi oldal  különféle otthon kallódó kacatokból áll, mint például hullámkarton doboz , anyagmaradékok, hajpántról lepotyogott virágok, gomb, tojáshéj stb.

És ha egyszer alkotni kezdünk, vonjuk be a gyerekeket is feltétlenül, imádni fogják 🙂

Egy rögtönzött mini link gyűjtemény (angol)

32 újrahasznosítási ötlet gyerekekkel

papírdoboz kastély

fotókeret CD dobozból

egyszerű újrahasznosítási ötletek gyerekeknek

Martha Stewart – Earth-friendly crafts

Böngészgettem magyarul is a témakörben, ezeket találtam:

Pet palackból, papírból, fém dobozokból, textilből és fonalból előállított hasznos tárgyakat találunk itt:
Hulladékokból kreatívan

Végül egy régebbi oldalam: A brazil Gaudi.

A környezetvédelemhez kapcsolódik a Scrapbook.hu aktuális kihívása is.

Egy külön galériában gyűlnek az ötletadó oldalak. Gyere, nézd meg! 🙂

És Te hogyan változtatsz a világon?