A Régi Idők online digitális scrapbook tanfolyam egyik fő pillére az a gyorslap-csomag, amely segítségével Te magad is – kezdő képszerkesztőként – összeállíthatsz akár egy fotókönyvet is.

Két félét találsz találsz a csomagban. Díszesebbet, ebből összesen 12 db van. Itt a bemutatón csak 4 db van, de a többi is hasonlóan van kidolgozva

gyorslapbemutato

valamint egy egyszerű, dekoráció nélkülit, sok hellyel a fotók részére, összesen 7 db-ot

gyorslap2bemutato

Valamennyi oldalterv párba rakható a másikkal, ugyanazt a hátteret használtam hozzájuk.

A gyorslapokat a lehető legkönnyebb használni. Ha már végignézted az ingyenes  képeslap szerkesztő e-mail sorozatomat, akár már most elboldogulnál velük 🙂

Ha még nem, akkor meg fogod érteni, ha elolvasod mi is ez a gyorslap:

A gyorslap, azaz quickpage az eredeti angol elnevezése alapján, mindössze egyetlen rétegből áll. Ezek előre elrendezett, díszített oldalak, amelyhez csak a saját fotódra van szükséged.

Ezt a réteget képzeld el úgy, mint egy olyan fóliát, melyre festve van ott ahol a papírok és díszek láthatók. Ezeket a díszeket már nem lehet levenni, elmozdítani, viszont lehetőséget van még rátenni valamit vagy írni rá.

A képek helyén átlátszó a képzeletbeli „fóliánk”. A képet alá kell helyezni, hogy a keret befedje.

Ez így fog kinézni a képszerkesztő programban. Az átlátszóságot szürke négyzetháló jelzi:

1

Nem kell mást tenni, mint – új rétegként – egy fotót a fólia alá helyezni, arra a helyre ahol ez átlátszó. A fotó tájolására figyelj. Ez lehet álló vagy fekvő. Alkalmazkodni kell a kerethez:

2

De bizonyos esetekben lehetőséged van arra is, hogy fekvő fotó helyére illessz egy állót, ha a kép témája azt megengedi. Így:

06-1024x727

Egyes gyorslapokon van elég hely hosszabb szövegek írására is. Ha megnézed, ezen a képen három féle szöveg szerepel három féle betűtípussal:

  • címfelirat – a többinél nagyobb méretű betűtípussal
  • kenyérszöveg hosszabb, olvasásra szánt tartalmi rész (a kiadványszerkesztésben kenyérszövegnek nevezzük, mert nyomdászok ezzel keresték a kenyerüket leginkább, hisz mindig ebből van a legtöbb 🙂 )
  • címke vagy képcím – ami általában kisebb betűmérettel van formázva itt a képre nyomtatva szerepel, de lehet a kép alatt is

A tanfolyamon a szöveg formázásának titkaiba is bevezetlek:

19oldal

Búcsúzóul mutatok még egy elkészített gyorslapot. Ez az egyik kedvencem:

14oldal

Ha érdekelnek Régi Idők – online digitális scrapbook tanfolyam további részletei, kattints ide!