Többszáz scrapbook oldalt készítettem már. A számítógépen több giga anyag gyűlt össze. A velük való foglalkozás: az történetek és érzések átélésétől kezdve az oldal és hozzávalói tervezésén át a végeredményben való megelégedésig nagyon sok örömet hordoz  magában.

Mégis igazán értékesnek  azt érzem, ami valamilyen módon kézzelfoghatóvá vált. A vizuális érzékelésen kívül még igényünk van a tapintásra is. És persze ajándékként is így az igazi.

Szeretem előhívatni a képeimet, főleg ha valaki másnak szánom. Készítettem már hibrid albumokat különféle pénztárcakímélő praktikákkal.  És készítettem fotókönyveket is.

Az első fotókönyvem Bence babanaplója volt.

Egészen pontosan emiatt kezdtem el scrapbookozni. Timi első évét is pontosan dokumentáltam. Úgy gondoltam, hogy testvére sem maradhat ki ebből.  Viszont a készen kapható babanapló könyvek túlságosan kötöttek voltak számomra, szerettem volna ha olyan témák, színek, formák, fotó kerülnek bele, amilyeneket elképzelek, oda ahova én szeretném. Így határoztam el, hogy saját könyvet fogok szerkeszteni.

Megvásároltam egy oktatóvideót a GIMP-ről, hogy a rosszul sikerült fotókat javítani tudjam. Kiadványszerkesztési ismeretek híján pedig wordben terveztem összehozni a szöveget és képet.

Aztán ötletek után kezdtem kutakodni és így bukkantam rá erre a szóra „scrapbook„. Tisztán emlékszem ahogy kiugrott a szövegrengetegből. Rákattintottam és a folyamat visszafordíthatatlanná vált. 🙂

Így jött össze a fotó és a mese és az érzés a GIMP segítségével, s aztán a fotókönyvön keresztül került át a virtuálisból a valós világba 🙂

Lakik itt a honlapon egy előre elkészített babanapló sablon. Sőt nemcsak albumoldalak, hanem egy komplett oktatóanyag ezek használatáról, lépésről-lépésre leírással és képernyővideóval, mely megmutatja, hogyan lehet beilleszteni a képeket és hozzáírni a szöveget. Egy nagyon kezdő scrapbook+gimp tanfolyam dvd-n.

Most kiegészítésképpen írtam egy útmutatást arról is, hogyan kell beilleszteni a fotókönyvbe az elkészült oldalakat.
Aki próbálta már tudja, hogy mennyire egyszerű de tudom hogy sokan vannak, akik azért nem mernek belekezdeni, mert nem tudják hogyan kell, hogy biztosan jó legyen.

A scrapbook oldalak szerkesztésénél már érdemes szem előtt tartani azt hogy talán könyvbe fog kerülni. Ennek az elrendezésnél és méretnél van jelentősége. Szöveg, pontos képrészlet ne essen az oldal szélére. Körülbelül fél centivel kell számolni, a szélek ugyanis eltűnhetnek a vágás során, illetve a kötés is elvesz valamennyit. (De ha már ez nem megoldható, van lehetőség arra, hogy a kép körül fehér keret maradjon és akkor biztos nem tűnik el semmi. Ilyen látható a fenti képen is, szerintem nem néz ki rosszul így sem.) A méret pedig azért lényeges, mert más a nyomtató és a monitor felbontása, ami a képernyőn tökéletes, az bizony lehet hogy nyomtatásban homályos. És minél nagyobb a könyv mérete, annál inkább ügyelnünk kell a felbontás mellett a képméretre is. A 3600*3600 pixeles (alapméret) scrapbook oldalakból (ha a rákerülő fotó is jó), akkor tökéletes képek lesznek, de amit már webre kicsinyítettünk és nincs meg az eredeti méret inkább ne kockáztassuk meg. A fotókönyvszerkesztőben szerencsére van egy minőségjelző is, ami figyelmeztet arra, ha nem alkalmas a kép nyomtatásra.

A CEWE haladó fotókönyv oldalán itt találsz  alapos leírásokat a méretekről, a kötésről és az oldalak kialakításáról:
Amit tudni szeretnél…
Fotókönyv sablonok

Az én irományomat pedig letöltheted itt

Vagy olvasd el itt: