Hozzávalók: Pixabay.com stockfotók, Krisssz: Pasik, Give5, necrosensual-art: Steampunk machine brushes, Valeriana: Stock Gears, Mysticmorning: Hot air ballon, Sissy Sparrow: In the news, Captivated Visions: Cream Caramel, Faith True: Designer hardwares, Emka : Lace, Font: Circus Ornate + Steampunk font

Igen érdekes feladat volt nemrég a CEWE kihívások sorában Kovaxkának köszönhetően. Steampunk oldal készítettünk.

A steampunkról néhány évvel ezelőtt halottam először, pedig már az 1980-as években is jelen volt. Az IBM felmérése szerint tavaly indult hódító útjára. Különféle művészeti ágakra (irodalom, filmművészet, képregények, képzőművészet), a divatra és formatervezésre (lakberendezési és használati tárgyak) hat.

Miről ismerhető meg? Legszembetűnőbb jellegzetessége az a különös kettősség, melyet a múlt és jövő furcsa egyvelege, talán néha groteszk és egyben romantikus találkozása idéz elő.

Filmekben – elsősorban tudományos-fantasztikus műfajban – is találkozhatunk stampunk-kal. Ezek a múltban (leginkább a 19. században) játszódnak, ám mindenféle futurisztikus, elképzelt jövőbeli elemekkel keverednek az akkor ismert technológiából és formavilágból kiindulva. Néhány példa: Vadiúj vadnyugat, A tökéletes trükk, Vissza a jövőbe 3. rész…

A múltbéli elemek elsősorban a viktoriánus korból származnak: cillinder, fűző, csipke, bársony, réz, zsebóra, láncok, inda és virágminták. Mivel a 19. században készültek az első gőzgépek (gőzmozdony), így ez is a korszakhoz köthető: csavarok, dugattyúk, mechanikus szerkezetek formái is megjelennek.

Ezek mind felhasználhatók kiadványszerkesztéshez, poszterekhez, weboldalakhoz és persze scrapbookhoz is. Kiegészíthető minden más, korabeli jellegzetes tárgy formájával: pld léghajó, kerékpár, gőzmozdony, hajó. A textúrák között a bársony, és a rozsdás, kopott fémfelületek illeszkednek leginkább a stílushoz.

Ha felkeltette érdeklődésedet a téma, gyere a facebook oldalra is, a héten lesz még róla szó! 🙂

Színes napokat kívánok!