A scrapbook története

Az angol kifejezésnek több magyar megfelelője terjedt el a köztudatban: kreatív album, élményalbum, emlékalbum. Célja : a fotók megőrzése valamint a hozzájuk tartozó történetek és hangulatok megörökítése.

A hagyományos technika története több évszázados múltra tekint vissza.

Megjelenésének első formája a reneszánsz korra tehető. Tudósok, filozófusok mindig maguknál tartották azt a könyvecskét, amelybe a jegyzeteiket, idézeteket és egyéb fontos dolgokat írtak.

A 19. század elején a papírüzletek elkezdtek üres füzeteket kiadni, címfeliratokkal és keretekkel a rajzoknak és írásoknak. 1840-től kezdve pedig már színes, kivágható és felragasztható grafikák is megjelentek a piacon. Hamarosan asszonyok és gyerekek kedvelt időtöltésévé vált. Ifjú hölgyek naplót írtak, amelybe az íráson kívül, rajzok és egyéb emlékek (hajtincs, anyagdarabok, szalagok, préselt virágok) is kerültek.

A híres amerikai író, Mark Twain, könyveit minden utazására magával vitte és megtöltötte jegyzeteivel, képekkel, emléktárgyakkal. 57 különféle albumot állított így össze.

A 20 században a fényképezőgép elterjedése után már fotókat is elhelyeztek ezekben az albumokban. Elsősorban a családok történetét örökítették meg a könyvek, melyek nemzedékről-nemzedékre öröklődtek.

A mai scrapbook forradalmasítása Marielen Christensen nevéhez fűződik, aki először saját családi fotóit és emlékeit rendezte dekoratív albumokba. Egy konferencián mutatta be az új technikát. Férjével közösen megírták és publikálták az első könyvet a témában, majd 1981-ben üzletet indítottak.

2001 és 2004 között a scrapbookkal foglalkozók száma óriási növekedésnek indult. Az Egyesült Államokban ma már minden harmadik háztartásban műveli valaki ezt a hobbit.

A digitális vagy számítógépes scrapbooking az elmúlt években kezdett kibontakozni, ahogy a felhasználóbarát képszerkesztő programok megjelentek a piacon. Az internet segítségével válik egyre ismertebbé szerte a világon.

További útbaigazító olvasmányok:

Comments are closed.