Rengeteg a fotó és vége a szabadságnak. Nyaralás után ez a helyzet. Sok-sok fotónk van és történetünk van, amint jó lenne mesélős oldalakba foglalni, lehetőleg rövid idő alatt. Akiben maximalista dokumentálós scrapbookos épp oly erős, mint a művész és a tanuló – ez ismerős késztetés.

Általában úgy vagyok vele, amit nem rögzítek 1-2 héten belül az eseményt követően, arra már később nehezen szánom rá magam. Nagy kár lenne kihagyni az éves családi krónikákból éppen az úti élményeket.

Leírom, hogyan szoktam már-már rutinszerűen feldolgozni a nyaralós képeket.

  • Már az utazásnál tudatosan fotózok. Témaként egyaránt fontosak az emberek, tájak, állatok,jellegzetes tárgyak. Ami rosszul sikerül, azonnal törlöm, hacsak nem valami nagyon különleges témát sikerült elcsípnem.
  • Minden nap végén vázlatosan feljegyzem az eseményeket, helyeket. (Ha van időm és késztetésem, már ott készre fogalmazom, amit később csak be kell gépelni otthon)
  • Hazaérkezés után egyik első dolgom a fotók letöltése, amit további szortírozás követ. Kiesnek a rossz minőségű képek, vagy amiből túl sok készült.
  • Idén készítettem egy template csomagot, Stories of 2012 címmel, ezeket szoktam használni újabban. Nagyon gyorsan összeáll így egy oldal.
  • Photoshoppal a File/Place menüpont kiválasztásával helyezem be a fotókat, az adott sorszámú réteg fölé, érvényesítem a vágómaszkot, megfelelőre méretezem és csak ezután raszterizálom, ha további módosítás szükséges. Ha be van illesztve az összes kép, akkor korrigálom a fotókat. 1 oldalra, vagy 1 oldalpárra kerül egy nap története.
  • Ha nincsen előre megfogalmazott történetem, akkor mindig csak címkézek. Az utóbbi időben több fotókönyv megrendelésem is volt, és mindig a címkézést választották az ügyfeleim. Ez sokkal időtakarékosabb mindenki számára, ugyanakkor tartalmaz minden lényeges információt és épp olyan kedves lehet egy-egy rövid félmondat a fotók társaságában, mint egy szép, hosszú fogalmazás.
  • Az írás rögzítésének több lehetősége és szabálya is van, erről majd egy későbbi cikkben részletesen fogok írni.
  • Ha végeztem, akkor sorszámozva (Pld Balaton1) elmentem jpg-ben is a 2012-es év mappájába.

Ezt a template (sablon) készletet egyébként tartalmazza a szeptemberben induló kezdő online digitális scrapbook tanfolyam, amely keretében a használatát is megmutatom. Ismét lehet jelentkezni! Részletekért kattints ide!