Korábbi bejegyzésemben, utaltam rá hogy fogok mutatni egy trükköt hosszabb szöveg szerkesztéséhez.

A gimp fotók, képek retusálására, javítására, átalakítására közel olyan tökéletes, mint a Photoshop. Szövegszerkesztő funkciója azonban jóval kezdetlegesebb.

Találtam egy módszert, aminek segítségével mellőzhetjük a Gimp szövegszerkesztőjét, mégis kerül hosszú leírás scrapbook oldalunkra 🙂

A program, amit segítségül hívunk, a szintén ingyenes Open Office, a magyar nyelvű változat letöltéséhez és további információkhoz kattints ide!

Az eljárás lényege, hogy az oldal szerkesztésénél a szövegből indulunk ki és ehhez fogjuk utólag a képi elemeket hozzárendelni. Open Office szövegszerkesztőjével megírjuk a szöveget (természetesen, ha van Word a gépeden az is tökéletes), megformázzuk, pdf-be mentjük, amit a képszerkesztő programban meg tudunk nyitni képként (ekkor már a szöveg nem formázható), és ezután kezdődhet a képszerkesztés. Ezt hosszú írásoknál érdemes alkalmazni

Lépésről-lépésre:

1. Open Office szövegszerkesztőben szerkesszük meg a szövegünket.

Előnyei a képszerkesztőkkel szemben:

  • jelzi a gépelési, helyesírási hibákat
  • sorkiegyenlített szöveget is létrehozhatunk
  • lehetséges a többhasábos tördelés
  • többféle betűtípust és betűkészletet használhatunk egy szövegen belül (Gimpnél külön szövegdobozba kellene ezeket helyezni)

A lap méretét és tájolását a következő menüpontban tudjuk megadni: Formátum/oldal. Választhatunk A4-est vagy A3-mast, álló vagy fekvő formátumot.

2. Készítsünk pdf-et. File/exportálás PDF-be

3. Hagyjuk meg az alapbeállításokat és nyomjuk meg az exportálás gombot. Mentsük el egy helyre, ahol megtaláljuk

4. Nyissunk meg a GIMP-pel egy 3600*3600 pixeles képet fehér háttérrel.

5. Nyissuk meg új rétegként a pdf formában elmentett szöveget: Fájl/megnyitás rétegként

6. Importáljuk a pdf-et

7. A szöveges réteg hátterét tegyük átlátszóvá. Színek/Színből alfa

8. Mozgatáskor zavaró lehet, hogy a réteg határvonala jóval nagyobb, mint a szövegünk felülete. Vágjuk a réteget a következő menüponttal megfelelő méretre: Réteg/réteg automatikus vágása. Ezután az áthelyező eszközzel mozgathatjuk a megfelelő helyre.

9. Kezdjük el felépíteni a képet.

A példában A4-es álló formátumból indultam ki a szövegszerkesztőben. Ha szélesebb szöveget szeretnénk, akkor a szövegszerkesztőben nyugodtan válaszuk ki az álló A3-mas méretet, vagy pedig az A4-ből a fekvő formátumot. Ekkor a szöveg olyan széles lesz, hogy a teljes 3600*3600 pixeles scrapbook oldal szélességét elfoglalja.

Segítségképpen néhány méret:

  • Az A4-es oldal mérete: 210*297 cm
  • Az A3 oldal mérete: 297*420 cm
  • A 3600*3600 pixel méretben (300 dpi felbontással) szerkesztett oldalak pedig 30,5*30,5 cm-ben nyomtathatók ki jó minőségben

Photoshopnál is ki lehet próbálni. Itt egy-két lépést meg is spórolhatunk, ugyanis a PS átlátszóként hozza be a szöveg hátterét, tehát nem kell kivágnunk, továbbá az üres rész levágásával sem kell foglalkoznunk.