3D szöveg geometrikus mintázattal – GIMP lecke

3Dszöveggeometrikusminta

Ma egy érdekes, divatos, ugyanakkor egyszerűen megvalósítható szövegeffektet fogok bemutatni. Közben kétféle GIMP szűrőt is megismersz majd. Az egyikkel remek színes és modern textúrákat hozhatsz létre, a másik pedig egy különleges árnyékolási technika lesz.

Nyiss meg egy tetszőleges képet, aminek szeretnéd a színeit felhasználni. A menüből válaszd a Szűrők/Művészi/Kubista menüpontot. A megjelenő ablakban állítsd be az adatokat. Válassz bármilyen értéket, használd az előnézeti funkciót. (Próbaképpen beírhatod az alábbi adatokat is:)

01

Írj be egy tetszőleges szöveget. Használj valamilyen kövér betűtípust, mint például a Bowlby One.

Ennek méretét a bal oldalon az Eszközbeállítások ablakban alakíthatod.

02

Készíts kijelölést a szövegből. Jelöld ki a Rétegek panelen (jobb oldalon) a szöveg rétegét és kattints a jobb egérgombbal. A megjelenő helyi menüből válaszd ki a következőt: Alfa csatorna kijelöléssé alakítása:

03

Tedd láthatatlanná (a szem ikonra kattints a Rétegek párbeszédablakban) a szöveg rétegét. Majd válaszd ki a textúra rétegét.

04

Válaszd a Szerkesztés/Másolás  menüpontot.

05

Majd a Szerkesztés/Beillesztés másként/Új réteg menüpontot

06

Szüntesd meg a kijelölést: Kijelölés/Semmit

07

Az áthelyezési eszközzel mozgasd középre a másolt szöveget. Tedd láthatatlanná a textúra rétegét is:

08

A szöveg rétegét válaszd a Rétegek panelen, a menüben pedig kattints a Szűrők/Fény és árnyék/Xach Effektus menüpontra. A beállítások maradhatnak alapértelmezésben.

10

Az effekt elkészülte után szüntesd meg a kijelölést: Kijelölés Semmit. A téglalap eszközzel kerítsd körbe a szöveget, majd a Szerkesztés/Látható másolása menüpontot válaszd ki.

11

A Szerkesztés/Beillesztés másként/Új kép menüponttal illeszd egy új képre.

12

Mentsd el. Fájl/Exportálás másként. Adj neki egy nevet és írd utána a png kiterjesztést, így átlátszó háttérrel fogja elmenteni a szöveget és tetszőlegesen felhasználhatod később.

13

Tipp: Ezzel a módszerrel teljes betűkészletet is létrehozhatsz. Ilyenkor érdemes egy nagyméretű (3600×3600 pixeles) hátteret választani alapnak és a teljes abc betűit egymástól nagyobb távolságra akkora méretben beírni, amekkorát egy scrapbook oldalra is elhelyeznél.

 

This entry was posted in Gimp leckék and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.