Fotómaszk használata GIMP-pel

A scrapbookban gyakorta használunk fotómaszkokat. Ilyet tartalmaz a legutóbbi készletem is.
Photoshop esetében minden kezdő és haladó scrapbookos számára ismert a vágómaszk alkalmazása, aminek segítségével fotónkat a maszk formájára vághatjuk.
A gimpnél nincs ilyen funkció, mégis van rá mód hogy itt is használjuk ezeket.

 1. Nyissuk meg egy 3600*3600 pixel 300 dpi méretű új képet. Ebbe illesszük be a szükséges elemeket. Legegyszerűbb, ha megnyitjuk a windows-ban azt a mappát, ami ezeket tartalmazza és egérrel megragadva az üres kép fölé húzzuk őket.
 2. A rétegek párbeszédablakban felfedezhetjük, hogy a fotó rétegének neve vastag betűs, ez azt jelenti, hogy nem rendelkezik átlátszósággal. Hozzá kell adnunk az alfa csatornát. A rétegek párbeszédablakban a fotó rétegét kiválasztva kattintsunk a jobb egérgombbal és a legördülő helyi menüből válasszuk az Alfa csatorna hozzáadása menüpontot.
 3. A fotómaszk legyen a fotó rétege fölött. Mozgassuk a rétegmaszkot arra a területre, amit a fotóból látni szeretnénk. Ha a fotó túl nagy vagy kicsi, akkor az átméretezési eszközzel méretezzük át. Majd húzzuk a maszkot a fotó rétege alá:
 4. A fotómaszk rétege legyen kijelölve a rétegek párbeszédablakban. A jobb egérgombbal megjelenített helyi menüből válasszuk: Alfa csatorna kijelöléssé alakítása:
 5. A menüben válasszuk a következőket: Kijelölés/invertálás (ez megfordítja a kijelölést)
 6. Végül Szerkesztés/kivágás (vagy delete gomb) menüponttal levágjuk a felesleges részeket és Kijelölés/Semmit menüponttal megszüntetjük a kijelölést:

Ez a lecke olvasható és kinyomtatható a Scribd-en is:

fotomaszk_gimp

This entry was posted in Digitális scrapbook, Gimp leckék, scrapbook and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Fotómaszk használata GIMP-pel

 1. Kreatívhit says:

  Köszönöm a leírást.

 2. juma says:

  Eddig másképpen csináltam, de ez sokkal jobban tetszik. Köszönöm!

 3. Thank you so much for this post. I want to let you know that I posted a link to your blog in CBH Digital Scrapbooking Freebies, under the Page 3 post on Mar. 21, 2011. Thanks again.

 4. Edit says:

  Húúúú, de jó, hogy ezt leírtad! Köszönöm!

 5. spumi says:

  “életmentő” írás. 🙂
  hálás köszönet érte!