Élethű hatás Gimppel-domborítás

Ezen a héten megkísérlem a Gimp segítségével elkészíteni ugyanazt a szalagot, amit előző alkalommal a Photoshop-pal.
Ezúttal is három napra felosztva – kisebb részletekben – hogy követhető legyen.

1. Hozzunk létre egy új képet 1000*1000 pixeles, 300 ppi méretben

2. Egy új, átlátszó rétegen rajzoljunk egy téglalapot, amelyet töltsünk ki egy sötétebb színnel. A példában a blogom színei közül a kéket választottam.

3. Készítsünk egy másolatot erről az új rétegről, amelyen a téglalap van. Az alsó téglalapon alkalmazzunk gauss elmosás. Szűrők/elmosás/gauss elmosás. (kb 10-es értékkel)

4. Alkalmazzunk buckaleképzést úgy hogy a rétegek párbeszédablakon a felső téglalapot (ami nincs elmosva) válasszuk ki. A menüből a Szűrők/Leképezés/Buckaleképzés menüpontra kattintsunk. Itt válasszuk ki azt a réteget, amelyiken az elmosást alkalmaztuk. A preview legyen bekapcsolva és figyeljük, miközben a csúszkát változtatjuk: az irányszög, a megemelés és a mélység értékeivel tudunk kísérletezni. Ha tetszik az eredmény, fogadjuk el.

5. Töröljük ki az elmosott réteget, erre már nincs szükségünk.

6. Mentsük el xcf formátumban, mely megtartja a rétegeket.

Mi is az a buckaleképzés?

A buckaleképzés – angolul bump map – használatával a képünket domború hatásúvá tehetjük. Ehhez a képünkön kívül szükség van egy másik képre is, amely eltér az előzőtől. Ez a második kép a leképezési térkép (azaz bump map). Ez alapján történik az eredeti kép módosítása.  A mélyebben lévő részek sötétebbnek, a magasabbak világosabbnak fognak látszani. Ahol tehát a leképezési kép sötét, ott az eredeti képünk is sötétebbnek fog látszódni, ezáltal optikailag úgy hat, mintha mélyebben lenne.

Holnap árnyékot fogunk hozzáadni!

This entry was posted in Digitális scrapbook, Gimp leckék, kezdőknek, scrapbook and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Élethű hatás Gimppel-domborítás

  1. Juma says:

    Kata, ez igazán nagyon jó, hogy ilyen PS-sel készíthető “fogásokat” segítesz nekünk GIMP-eseknek is alkalmazni.
    Köszönjük: Juma_Margó