fotoszinezes

Elárulok egy titkot, illetve kettőt arról, hogy – az egyedi babanapló elkészítési vágyán kívül, amiről a bemutatkozásomban is írok – mi vezetett még a digitális scrapbookozáshoz illetve a GIMP, később más képszerkesztő programok megtanulásához valamint saját készletek tervezéséhez.

Ennek egyik oka a „nem tudás”. Ugyanis nem tudtam (sőt most sem igazán tudok) fényképezni. Régen kizárólag az automata funkciót használtam és nem sok fogalmam volt a kompozícióról sem.

A másik oka a „rendetlenség”. Persze nem olyan kóros jelenségre kell gondolni, amit pld a gyűjtögetők házában látni, hanem olyan rendetlenség, ami az elfoglalt, sietős emberekre jellemző vagy azokra akiknek gyerekei vannak otthon és nem a vasszigoráról híres, vagy szívesebben szöszmötöl mással, minthogy mindent azonnal elpakoljon 🙂 A babaképeken előfordult a háttérben egy-egy nem odavaló holmi, könyvek, ruhák, játékok ami tovább rontott az amúgy sem tökéletes fotón.

Nos ezen két ok miatt döntöttem úgy hogy megtanulom a képszerkesztést és akkor majd utólag kijavítom amit fotózáskor elrontottam, valamint kiretusálom a nemkívánatos – rendetlenségemről árulkodó – elemeket. Utóbb jöttem rá, hogy ez a rendetlenség azért nem olyan rettenetes egy saját magamnak egy példányban készülő könyv esetén, hanem teljesen életszerű, de addigra már késő volt. Menthetetlenül digis lettem. Meg scrapbookos.

Nos hát ennyi. Most már tudod! 🙂

A magam részéről nagyon örülök annak, hogy így történt. A képszerkesztő programokkal jóval többet lehet tenni, mint az elrontott dolgok korrigálása. Lehetővé teszi olyan érzelmi többlet hozzáadását, amely mások számára is befogadhatóvá teszi azt az élményt, amit fotózás közben átéltünk. Ezt a pluszt nemcsak a fotó különféle effektekkel való ellátásával tesszük hozzá, hanem scrapbook oldalak esetében, hosszabb-rövidebb írásokkal, hátterekkel, kiegészítő, nem csupán dekorációs célú elemekkel is. A színeknek, textúráknak, formáknak mind-mind jelentése és hangulata van.

art_oldal

Ily módon emlékkonzerveket hozhatunk létre.

Nagyon hosszú út vezetett idáig. Évek. Amikor elkezdtem a „scrapbookozást”, erről a témáról magyarul alig lehetett az interneten olvasni. Olyat meg végképp nem, amiből kiderült volna, hogy egy ingyenes, mindenki számára elérhető programmal is lehet ilyen csodákat létrehozni. Sőt azt sem tudtam, hogy ezeket a készleteket külön és célzottan dizájnerek tervezik. (Én magamnak terveztem, úgy ahogy sikerült, mindenféle instrukció és szakmai iránymutatás nélkül, később persze arra is lehetőségem nyílt, hogy profiktól tanuljam meg ezt a részt is, de ez már egy másik történet….)

garden

Hogy Neked ne legyen ilyen reménytelenül hosszú és fárasztó utad, ezért alkottam meg ezt a két tanfolyamot.

Az első kezdőknek szól. Részletes leírások, rövid leckék, egyszerűbb műveletek vannak benne. De a végére tudsz majd fotót korrigálni, átszínezni és egy igazi digitális scrapbook oldalt a semmiből létrehozni. Megtanulod használni a készleteket, gyorslapokat, sablonokat. Ezek mind megkönnyítik a feladatodat. Elmélet is van: a színekről, betűk formájáról, kompozícióról. Kb két hónapig tart és ezt mind tudni fogod.

A második haladóknak szól. A haladók nemcsak attól haladók, mert már elvégezték a kezdőt. Valóban haladósabb a tanfolyam is. Hosszabb leírások és videók, ám továbbra is lépésről-lépésre, hogy az elszánt kezdők is tudják követni. Ez a második tananyag kétszer akkora terjedelmű, mint az első. Ehhez egy kicsit nagyobb kitartás szükséges. Kb négy hónap alatt végezhető el. De mert ugyanannyiba kerül, mint a kezdő, akkor is bőven megéri, ha csak a felét nézed át. Sőt – mivel nem tematikája nem annyira egymásra épülő leckékből áll – lehetőséged van az egyes leírások közül válogatni és csak azt megtanulni ami épp érdekel. Millió dolgot megtanulunk, ezt itt most nincs is hely részletezni, de szerintem a következő hetekben visszatérek rá. Nagyon szerettem ennek a tudásanyagnak az összeállításával foglalkozni!

Mindkét esetben korlátlan ideig rendelkezésre áll, az amit megvásároltál. Tehát nem olyan, mint egy élő tanfolyam, amire, ha nem tudsz elmenni el is vesztetted örökre. A dvd-t bármikor, évek múlva is előveheted.

A két tanfolyam egy csomagban most kedvezményes, de csak szeptember 30-ig!

Ha szeretnél többet megtudni, kattints ide!