gimp telepitese

Szeptember van. Elkezdődött az iskola. Van kedved valami újat tanulni?

Ez a blogbejegyzés Neked szól, ha eddig csak kívülről csodáltad mások digitális scrapbook alkotásait. Hidd el, ha igazán szeretnéd, Te is képes leszel rá!

Segítek Neked megtenni az első lépéseket!

Az ingyenes képeslap szerkesztő tanfolyamon és az összes többi online tanfolyamon a GIMP nevű képszerkesztő programot használjuk. A programot 1995-ben indították először, azóta önkéntesek fejlesztik és tartják karban.

Jómagam 2006-ban találkoztam vele először, és kezdtem használni és tanulni. Nem üzleti célokra, nem webszerkesztéshez, hanem azért, hogy saját fotóimat javítgassam és szöveggel ellátott kollázsokat készítsek, egészen konkrétan egy babanaplót szerettem volna készíteni, ugyanis abban az évben született a kisfiam. Mikor elkezdtem, még nem tudtam, hogy az amit csinálok azt úgy hívják, hogy digitális scrapbook 🙂

Ennek már több mint 10 éve, ami elég sok, de azért nem annyira, hogy ne emlékezzek rá, milyen abszolút kezdőnek lenni. Például nem voltam biztos benne, hogy egyáltalán le tudok tölteni egy programot. Persze ez egy cseppet sem bonyolult, hiszen az ablakok sorra jelennek meg és minden információt megkapsz a következő lépéshez, tehát egyáltalán nem kell tartani tőle, hogy elronthatsz valamit.

Ennek ellenére megnyugtató lehet, ha előre tudod mi fog történni a program telepítése során, ezért úgy gondoltam, hogy készítek egy ilyen leckét is. Amolyan alapozó alapozót 🙂

A program letölthető számos oldalról közvetlenül, viszont a hivatalos oldal a www.gimp.org azért jó, mert mindig a legújabb frissítés van a címlapon. Ez jelenleg a GIMP 2.8.18, melyet 2016 július 14-én publikáltak. Ha tudsz angolul, az oldalon olvashatod a legújabb híreket és látható, hogy már dolgoznak a 2.9-es verzión is, amit ki is lehet próbálni. Természetesen felhasználóként mindenképp a stabil verziót töltsd le innen:  Válaszd ki az operációs rendszered, kattints a narancssárga gombra! (Én windows 7-et használok, így a legkönnyebben akkor tudsz követni, ha neked is ez van)

1

A következő ablakban a Fájl mentése gombot válaszd. Hogy ezután mi fog történni, az a géped beállításától függ, nekem a Letöltések mappába kerülnek automatikusan az így kibontott fájlok:

2

Keresd meg a gépeden (pld. a Letöltések mappában) a gimp 2.8.18 setup.exe nevű fáljt, amely a GIMP telepítője és kattints rá. Ekkor a következő ablakot jeleníti meg. Itt a Futtatás gombot válaszd:

3

Nagyon jó, hogy a program telepítője felismeri azt a környezetet, ahová kerülni fog, azaz hogy a windows-nak mely változatát használod. Ha magyar az operációs rendszered, akkor automatikusan a magyart fogja telepítési nyelvnek beállítani. Ha mégsem ezt szeretnéd, akkor a kis fekete háromszögre kattintva választhatsz más lehetőséget. Az OK gomb megnyomása után indul a telepítés:

4

Ennél az ablaknál a Telepítést válaszd:

5

A zöld sáv mutatja, hol tart éppen a folyamat:

6

És ha ez az ablak megjelent, akkor minden rendben zajlott.

7

Ha a gépeden fent volt már egy korábbi verzió, akkor ezzel azt felülírtad. A GIMP esetében nem tudsz használni egy számítógépen többféle verziót, viszont ha valami oknál fogva inkább egy korábbi változatot szeretnél telepíteni, akkor itt találod ezeket.

Ha megnyitod a programot, lehetséges, hogy használat közben kiderül, hogy bár magyar nyelvet választottál, egyes menüpontok angolul jelennek meg. Nem kell megijedni ettől, semmit nem rontottál el. Mivel a programon teljes mértékben önkéntesek dolgoznak, előfordulhat, hogy a fordítás nem 100%-os. Ez a használatot nem befolyásolja.  A tanfolyamokon, bemutató videókon én még egy korábbi verziót használok, tehát előfordulhat, hogy nálad egy-egy menüpont más néven szerepel, de mivel pontosan ugyanott található, ez nem fog problémát okozni.

Letöltötted a GIMP-et? Akkor kezdj bele bátran és jelentkezz az ingyenes képeslap szerkesztő online tanfolyamra!