Ehhez a technikához bármilyen arckép megfelelő. Legszebb, ha jó minőségű, nagy felbontású fotóval dolgozol, de akkor is működik, ha egy rosszul sikerült selfie-t szeretnél szalonképessé tenni.

Elkészítés GIMP-pel

A portrét (ami egy kirakati baba arca, de erre a célra tökéletesen megfelel) innen töltöttem le. Olyat válassz, ahol a háttér egyszínű, világos, így nem kell bajlódni annak kivágásával.

Háttérpapírokat, textúrákat, ecseteket a hét eleji bejegyzésből válogathatsz. Töltsd le ezeket, az ecseteket mentsd el a GIMP megfelelő mappájába. (Program Files/Gimp2/Share/Gimp/2.0/Brushes)

Nyissunk meg egy új képet tetszőleges méretben: Fájl/Új. A méret attól függ, hogy szeretnénk-e nyomtatni és mekkorában. Készíthetünk A5-ös, 44-es posztert, vagy lehet része fotókönyvnek. Utóbbi esetben 3600×3600 pixeles legyen. Az X és Y felbontást pedig 300 képpont/inch-re állítsuk.

A Fájl/Megnyitás rétegként menüponttal nyissuk meg a portrét. Nagyítás esetén az a szabály, hogy maximum másfélszeresére növelhetünk egy képet, anélkül, hogy látványos lenne a minőségromlás. Ez esetben viszont – mivel a teljes képet át fogjuk festeni – ettől eltérhetünk, akár háromszorosára is nagyíthatjuk. (Persze itt is vannak határok, mert ha túl apró a portré, akkor a szélek szögletesek lesznek. Tehát óriásposztert azért nem lehet így sem készíteni)

A fotó rétegét válasszuk a rétegek párbeszédablakban. A Színek/Küszöbszint menüpontra kattintsunk és a megjelenő ablakban a csúszka elmozdításával tudjuk szabályozni a fekete képpontok mennyiségét. Ezeket a feketén látszó részeket fogjuk majd kifesteni:

A Színek/színből alfa menüponttal előhívott ablakban válasszuk ki a fehér színt (az az alapbeállítás, tehát hagyjuk úgy) és kattintsunk az OK gombra. Ezzel eltűnik a fehér háttér, csak a fekete képpontok maradnak meg ezen a rétegen.

A Fáj/Megnyitás rétegként menüponttal nyissunk meg egy színes festett valamint egy fehér akvarellpapír textúrát. Rendezzük el őket úgy hogy a fehér papír alul, a színes felül legyen. A rétegek párbeszédablakban a rétegeket húzással rendezhetjük át. A szem ikon kikapcsolásával a portré rétegének láthatóságát szüntessük meg

A portré rétegét válasszuk a rétegek párbeszédablakban. Jobb egérgombbal hívjuk le a helyi menüt, majd válasszuk az Alfa csatorna kijelöléssé alakítása menüpontot

A Rétegek párbeszédablakban válasszuk ki a festett papír rétegét, a menüből a következőt: Szerkesztés/Másolás

A Szerkesztés/Beillesztés másként/új réteg menüpontra kattintva illesszük be a kimásolt képpontokat.

A Kijelölés/Semmit menüponttal szüntessük meg a kijelölést. A mintavételhez használt festett papír rétegét is tegyük láthatatlanná, az újonnan létrehozott réteget pedig az áthelyezési eszközzel mozgassuk a megfelelő pozícióba.

Az új réteg fedési módját állítsuk szorzásra.

A Színek/Árnyalat-telítettség menüpont alatt megnyíló ablakban, az előnézet bekapcsolása után a csúszkák mozgatásával próbálhatunk ki különféle színvariációkat

Új rétegek nyitását követően használjunk különféle ecsetnyomokat az ecset eszközzel, vagy új rétegként nyissunk ilyen stílusú kiegészítőket. Valamennyi réteg fedési módja legyen szorzás.

Az ecsetet radírként használva visszavehetünk a lenyomatokból