w_gyerekkor_nyár

Hozzávalók: Maya de Groot – Flight of the butterflies, Authentic. Katie Pertiet – Editorial Scatter, Vinnie Pearce: Editable Frame.
Font: Suilly la Tour

Ez a heti CEWE kihívás témája, azaz készítsünk magunkról egy gyerekkori oldalt bármilyen stílusban.

Nem feltétlenül szükséges egy régi fotóhoz antik stílusú díszleteket használni, én sem tettem, nekem  most éppen egy színterápiás, festős terápiára volt szükségem, ezért ilyen jellegű készleteket választottam. Ha kézi, más néven hagyományos scrapbookról lenne szó, akkor ezt a technikát mixed mediának neveznénk, azaz kevert technikának, amikor többféle anyagot és eljárást felhasználunk az alkotáshoz. Az utóbbi időben nagyon megszerettem ezt a fajta tevékenységet és már vannak kezdetleges próbálkozásaim ezen a területen is 🙂

A dizájnerek közt vannak többen, akik az így készült darabok felhasználásával terveznek digitális scrapbook készleteket. Korábban valahogy nem „álltak kézre” ezek a kellékek, de most már egyre inkább sikerül ráéreznem a módjára.

Az oldal így készült:

Először is választottam egy képet kiskori önmagamról. Találtam egy olyat a mappámban, amit még nem használtam scrapbook oldalon.

1974-ben készült ez a fotó rólam, azon a nyáron építkeztünk. A telken volt egy kis faház (ma már kerti tároló), itt aludtunk sokszor. Bár elvileg nem lehetnek emlékeim kétéves koromból, mégis dereng valami a kis kunyhó berendezéséről…de lehet hogy ezt csak utólag képzeltem és erre emlékszem. Az bizonyos, hogy nagyon jó volt gyereknek lenni. Főleg nyáron. 🙂

A fotón elvégeztem a szükséges javításokat: minimális kontraszt emelésre és néhány porszemcse eltávolítására volt csak szükség.

Elkezdtem próbálgatni az elemeket és technikákat, így találtam rá többek közt Maya De Groot pillangós készletére. Összecsiszoltam, egymáshoz hangoltam a különféle elemeket, színezést, maszkolást, árnyékolást alkalmaztam.

A végén még sikerült találnom egy olyan idézetet, ami egyformán jól illik a pillangókhoz és a gyerekkorhoz is. Ezt szelektív színezéssel próbáltam a háttérhez illeszteni, hogy valamelyest látható legyen. (Talán a 30 cm-es fotókönyvben olvasható is lesz)

„Csak az ég őrizheti úgy a maga csillagait, ahogy a felnőtt tudja őrizni önmagában azt, amit a gyermekkor ide-oda röpködő, színes pillangói hoznak vissza az egyszer volt évekből. Derűs, és ki tudja, hányszor borús történetek ezek, de igazak mindig, még akkor is, ha nagyon magasba röpíti őket a képzelet. (…) Jaj, de törékenyek, de sérülékenyek ezek a pillangószárnyak, és de hamar színük fakul, ha nem vigyázol féltéssel rájuk!”
(Gúzs Imre)

Én így vigyázok rájuk. 🙂