Akár hiszed, akár nem, ezzel az ingyenes és remek programmal az aranymetszeti vonalakat és pontokat igen gyorsan és számolgatás nélkül is meg lehet határozni.

Hogy hogyan? Lássuk!

1. Nyissunk meg egy új képet a szokásos méretben (3600*3600 pixel).

2. Válasszuk ki a téglalap kijelölő eszközt, az eszköztár alsó felében a paramétereknél állítsuk be lent az aranymetszést. Így jelöljük ki a teljes képet. A kijelölő eszköz egy olyan hálót láttat most, amelyben aranymetszeti vonalak és pontok vannak. Döntsük el, melyik vonalra ill. pontra van szükségünk és jegyezzük fel egy cédulára a pozícióját. Pld nekem a jobb alsó sarok szimpatikus ami 2225 pixelen van a függőleges és vízszintes vonalon is. A kurzort vigyük az aranymetszeti pontra, így a vonalzón függőlegesen és vízszintesen is leolvashatjuk az értékeket. A két értékhez húzzunk segédvonalalakat. A vonalzóról az egérmutató nyomva tartásával húzzuk a kép megfelelő részére a vízszintes, majd a függőleges segédvonalat.

3. Nyissuk meg a fotót a képen belül: Fájl/megnyitás rétegként

4. Ennek is meghatározzuk az aranymetszeti pontját egy másféle trükkel! A kép fölött hozzunk létre egy új, átlátszó réteget. A téglalap kijelölő eszközzel kerítsük körbe a fotót. A fotó fölött most megjelenik a háló. Jegyezzük fel az értékeket és ez alapján húzzuk meg a segédvonalat. Lépjünk át a felette lévő, átlátszó rétegre és válasszuk ki az ecset eszközt. Tegyünk egy pöttyöt a metszéspontba. Láncoljuk össze a fotó és a pont rétegét, majd húzzuk az oldalhoz meghúzott vonalak metszéspontjába.

5. Ezután adjunk alfa csatornát a fotó rétegéhez. Jobb egérgomb a rétegen, majd alfa csatorna hozzáadása. Szüntessük meg a pont láthatóságát, vagy ki is törölhetjük.

6. Keressünk kiegészítőket, háttereket az oldalhoz és folytassuk az emlékmegőrzést!