infografika

„A lelkesedés állapotában bármire képesek vagyunk, hegyeket  mászunk meg, és nem ismerünk határokat. Mindannyiunkban egy zseni lakozik, és csak arra vár, hogy lelkesedésünk felszínre hozza képességeinket.”
Anré Stern

Régóta nézegeted már ezeket színes, történetmesélő vagy hangulatfestő képeket, tetszenek és gondolkodsz rajta, hogy Te is megpróbálnád?

Most leírom, hogy mi az amire feltétlenül szükséged van.

Motiváció és lelkesedés. Ez a legfontosabb.  Mi az, ami motiválhat, lelkesíthet?

  • szeretnéd megörökíteni családod történetét
  • szívesen készítenél másoknak egy igazán személyes ajándékot
  • megőriznéd a hétköznapi pillanatok szépségét.
  • vagy egyszerűen csak szeretsz fotózni, történeteket elmesélni, naplót írni és ezt szívesen rendszerbe foglalnád…

Mindezt a scrapbook megadhatja számodra

Idő. Azt mondják, arra van az embernek ideje, amire szakít magának. Ha nincs motivációd, hiába van időd. Ha van  motivációd és időd, Tiéd a világ! Ha lelkesedésed nagy, de kevés az időd, akkor sincs veszve semmi. Amit igazán szeretnél, egész biztos, hogy megtalálod a módját, hogyan valósítsd meg.

Tehetség, készségek, képességek, szépérzék. Nem mondom, hogy alapszintű számítógépes ismeret híján nélkül nehézség nélkül belekezdhetsz. Viszont induláshoz bőven elegendőek az alapok. Például, ha tudsz emailt küldeni, word vagy open office dokumentumokat szerkeszteni (és esetleg ez utóbbiban még örömed is leled, mikor sikerül megformázni ízlésesen a szöveget, vagy beilleszteni egy képet), mindenképp bátorítalak. Kell még hozzá egy kis ízlés, esztétikai érzék, hogy lásd mi az ami szép és harmonikus. Minden más tanulható.

A személyes adottságok mellett vannak természetesen különböző külső eszközök is, amelyek a megvalósításhoz szükségesek.

Számítógép. Bármilyen, nem túl régi asztali gép (PC) lehetőleg nagy monitorral, esetleg laptop, profiknak, művészeknek: Macintosh. (De utóbbiakat már nem kell bátorítani 🙂 )

Képszerkesztő program. Legtöbben a Photoshop-ot használják. Többféle verziója is van, például a  Photoshop Elements,  2013-ban kezdődött a Photoshop CC verziók bevezetése (ez az előző CS verziókkal szemben havi díjas szolgáltatás). Néhány régi digitális scrapbookos, aki a Paint Shop Pro-t használja. És végül, de nem utolsósorban egy teljes mértékben ingyenes képszerkesztő program, a GIMP. Magam is ezzel kezdtem és biztos vagyok benne, hogy közel olyan jó képeket lehet vele előállítani, mint a professzionális szoftverekkel. Hobbi célokra pedig tökéletesen elegendő.

Digitális fényképezőgép. A scrapbookhoz alkalmas fotók elkészítéséhez nem szükséges különösebben nagytudású és drága szerkezet, elegendő egy kompakt gép. (Persze klassz, ha van legalább egy bridge fényképezőnk, a tükörreflexesről nem is beszélve, mert ezekkel igazán szép képeket készíthetnénk, ám ez nem feltétlenül szükséges.) A telefonnal készített fotók is scrapbook oldalba foglalhatók, még ha ezek minősége nem olyan jó, mint ami fényékepezőgéppel készült. Éppen a hétköznapi pillanatok megörökítésére alkalmas, mivel mindig kéznél van.

Digitális scrapbook készletek. Lehet letölteni nagyon sokat szabadon is. (például nálam) Érdemes megismerni és figyelni neves és kiváló dizájnerek, digitális scrapbook webáruházak kínálatát, akcióit is, így sokszor ingyen, vagy jelképes összegért igazán minőségi kellékekhez juthatsz.

Fontkészletek. Ez az íráshoz szükséges. Bizonyára ebből van már jónéhány a számítógépeden. Vannak olyan fontkészletek, amelyek bizonyos programokhoz járnak, de lehet  rengeteget ingyenesen letölteni és lehet vásárolni is, ha az előzőek kevésnek bizonyulnak.

DVD író, Pendrive vagy másféle tároló. A fotókból, elkészült digitális scrapbook oldalakból, megvásárolt digitális termékekből, egyszóval mindenből ami fontos, készíts rendszeresen biztonsági másolatokat. A különös gondot fordíts a fényképekre, hisz azok pótolhatatlanok, a múltbéli pillanat nem ismételhető meg soha többé. Sajnos volt már részem benne.

Ami nem feltétlenül fontos,  de lehet hogy később igényed lesz rá, ha szeretnél készleteket tervezni, régi fotókat megőrizni vagy kézzel fogható, egyedi ajándékot készíteni

Szkenner. Nagyon jó, ha sok régi papírképed van. De digitalizálhatsz gyerekrajzokat, újságkivágásokat, kisebb laposabb tárgyakat (pld belépőjegy, préselt levél stb.) A régi megrongálódott fotókat javíthatod képszerkesztő programmal, a scrapbook oldalakon a fotók mellett pedig egyéb személyes emlékeket is elhelyezhetsz.

Nyomtató. Ami akkor szükséges, ha digitálisnál többre vágysz, szeretnéd az elkészített oldalakat kézzelfoghatóvá tenni, a képeslapokat borítékban is elküldeni. Ez a hibrid scrapbook, a digitális és hagyományos technikák ötvözése.