A következő leírásban egy nagyon látványos technikával ismerkedhetsz meg. Ha már alapszinten ismered a GIMP-et érdemes kipróbálni.

A dupla expozíció (angolul érdemes a „double exposure” kifejezésre rákeresni a Google-val) eredetileg a fotózásban volt ismert: ez nem más, mint kettő (vagy több) kép egymásra fotózva. Kezdetben csak a véletlen műve volt.  Régebben filmes analóg fényképezőgéppel, amikor valami miatt nem ugrott előre, két felvétel került egy filmkockára. Ezek persze nem szándékosak és általában elő sem hívták őket: be lehetett jelölni megrendeléskor, hogy minden képet kérünk-e vagy csak a jókat – az ilyenek pedig az elrontott kategóriába tartoznak.

Valójában azonban ez egy művészeti stílus és fotográfusok is alkalmazzák – szándékosan. Ma pedig már utólag, képszerkesztő programokkal is megvalósítható, ami nem is bonyolult.  Az utóbbi években igen népszerű trend, nem csak a fotózásban, hanem a web- és kiadványszerkesztésben is. Sőt, újabban a sok fényképezőgépen is megtalálható ez a funkció.

Kettő vagy több fotó szükséges hozzá. Fontos hogy az egyik egy határozott kontraszttal rendelkező alakzat legyen, például portré, egész alakos kép emberről, állatról, növényről, de akár épületről is. Ne tartalmazzon túl sok színárnyalatot és a háttér legyen egyszínű, lehetőleg minél világosabb. A másik kép pedig lehet egy tájkép, valamilyen textúra (bokeh, Nasa űrfotó, virágcsokor felülnézetből fotózva).

A gyakorlathoz a következő két képet választottam. Sokféleképp lehet kivitelezni, érdemes kísérletezni többféle fedési móddal és képpel, hogy ráérezz erre az izgalmas technikára.

A portrét itt, a tájképet pedig itt töltheted le.

1)  Nyisd meg az elsődleges képet, azaz a portrét: Fálj/Megnyitás

2) Nyisd meg új rétegként a második képet: Fájl/Megnyitás rétegként

3) A második képet méretezd az elsőhöz úgy, hogy teljesen befedje azt. Esetünkben a fedőkép vízszintes, az alapkép függőleges tájolású, ezért mindenképp szükség volt az átméretezésre. Az átméretezési eszköz az eszköztárban található. Kattintással tedd be a pipát az eszköztár beállításainál (legalul) a méretarány megtartása mellé. A rétegek párbeszédablakban a felső réteg legyen kiválasztva. Az egérrel valamelyik sarkot megragadva, húzással végezd el az átméretezést, majd a Méretezés ablakban az Átméretezés gombra kattintva hajtsd végre a műveletet.

4) Ami most következik, az maga a dupla expozíciós hatás. A Rétegek párbeszédablakban válaszd a felső réteget. Fedési módját állítsd  át a csak világosítás módra. Előtte próbálgasd más módokkal is és figyeld az eredményt! Ha más fotókat használsz valószínűleg többféle beállítás is működhet. Az átlátszatlanságot is visszahúzhatod, így finomabb, sejtelmesebb lesz. Nálam a 80 százalék vált be. A fedőkép az áthelyezési eszközzel tetszés szerint mozgatható.

A következő három lépés akár ki is hagyható és rögtön ugorhatsz az utolsó bekezdéshez.  De ha tovább szépítenéd, ajánlom kipróbálni ezeket is.

5) Az esetleges zavaró részek kiradírozhatók. Ehhez kapcsold be a rétegmaszkot a fedőképen. Jobb egérgomb a Rétegek párbeszédablakban, majd a megjelenő menüből: Rétegmaszk hozzáadása. Beállítása: Fehér, teljesen átlátszatlan

6) A rétegmaszkon dolgozz. Nagyon fontos, hogy a rétegmaszk legyen kiválasztva és nem maga a réteg. Ehhez kattints a rétegmaszk fehér ikonjára. Az eszköztárban az előtérszín legyen fekete. Válaszd az ecset eszközt, azon belül egy elmosott szélű, fúziós ecsetet (valószínűleg az van alapbeállításban, tehát nem biztos, hogy hozzá kell nyúlnod) állítsd be a méretét nagyobbra. Az ecset méretét a Kép ablakon megjelenő halvány, szaggatott vonal jelzi. Az átlátszatlanságát is érdemes visszahúzni. Ha ez megvan, akkor kezdj el festegetni például az arc felületén. A fekete ecsetnyom a maszkon „kilyukasztja” a felső réteget ami részben vagy teljesen átlátszóvá válik a megfestett területeken attól függően, hogy mennyire sötét a fehér maszkon látható folt. Ha vissza szeretnéd hozni a felső réteg átlátszóságát, akkor fordítsd meg a színeket úgy hogy az előtérszín legyen a fehér és a fehér ecsettel fesd vissza a szürke, fekete részleteket.

7) Az alapképet színezheted is. Ehhez a Rétegek párbeszédablakban az alsó réteget válaszd ki. A menüből pedig a Színek/Színezés menüpontot válaszd. A megjelenő kis ablakban az Árnyalat csúszkát mozgasd, majd húzd balra a Telítettséget.  Az alábbi példán a következő adatok érvényesülnek: Árnyalat – 40, Telítettség – 30, Fényerő – 0.

8) Az utolsó lépés pedig: Fájl/Exportálás vagy Exportálás másként. Az elnevezés kiterjesztése jpg legyen.

Íme a végeredmény, amit tovább gazdagíthatsz feliratokkal, akvarell vagy más festői effektekkel.

Dupla expozícióhoz itt találsz inspirációt, ha pedig szeretnéd megtanulni a GIMP képszerkesztő program használatát, regisztrálj az ingyenes digitális scrapbook alapozó tanfolyamra!

Színes hetet kívánok! 🙂