Néhány lépésben szépséget kiemelő ragyogást és különleges, nosztalgikus, álomszerű hangulatot adhatunk portréinkhoz.  A múlt heti Vintage Wedding papírokhoz nagyon illenek az ily módon átalakított fényképek.
Megmutatom, hogy én hogyan készítettem:

  1. Először egy kicsit festegettem a fotón, eltüntettem a hibákat. Erre több eszköz is rendelkezésre áll, pld klónozó eszköz, javító ecset, vörösszem eltávolító. A bőrpírt enyhíteni, fogakat és szemet fehéríteni a fakító eszközzel lehet. Én mindig készítek másolatot és amit csak lehet korrekciós rétegen végzek. Ez az első lépés, ha elég jó a fotó, akár el is maradhat. Innentől kezdve tényleg csak néhány percet vesz igénybe a művelet.
  2. Kattintsunk az „új korrekciós  réteg” ikonra. A megjelenő helyi menüből válasszuk ki a fekete-fehér menüpontot. Lehet kicsit kísérletezni a csúszkákkal, de általában jó az alapbeállítás.
  3. Ezután ugyanígy hozzunk létre egy másik korrekciós réteget. Ezúttal a fényerő-kontraszthoz. Emeljünk egy kicsit a kontraszton, és zárjuk be.

  4. Jelöljük ki ezt a három réteget és készítsünk róluk másolatot.
  5. Olvasszuk össze a másolat rétegeit és a fedési módok közül válasszuk az átfedést. Ha minden igaz egy szép éles, kontrasztos képet kapunk:

  6. Végül jöhet a varázslat. Ezt a felső réteget mossuk el: Szűrők/elmosás/gauss elmosás. Mértékét úgy tudjuk beállítani, hogy bekapcsoljuk az előnézetet. Bizonyos részletek lágyabbak, mások élesebbek lesznek:
  7. Érdemes elmenteni rétegekkel együtt, mert így lehet tovább kísérletezni. Pld ha kikapcsoljuk a fekete-fehér korrekciós réteget, egy finom ragyogású, picit tompított színű fotót kapunk. Adhatunk helyette egy másik korrekciós réteget (színezet-telítettség), és visszavehetjük a telítettséget. Fekete-fehér helyett lehet szépia vagy más érdekes színezést is választhatunk.

Van kedved kipróbálni? Ha sikerült készítened ezzel a módszerrel egy-egy fotóból scrapbook oldalt, írj egy megjegyzést a kép linkjével, szívesen megnézem. 🙂