A heti CEWE kihívás feladata: Készíts rossz minőségű fotóból oldalt.

Mivel nekem szinte minden fotómat korrigálnom kell valamilyen szinten, nem okozott gondot, hogy találjak egy megfelelő példányt.  Ám ezúttal mégsem egy megszokott átlagos fényképet választottam, hanem egy eredetileg nagyon is jó papírképet, ami az idők során némiképp megkopott, porosodott, a szkennelés sem épp tökéletes és eredeti mérete alapján maximum 9*13 cm-es nyomtatásra alkalmas. Ezt próbáltam meg átalakítani. Először csak javítgatni szándékoztam, de mivel a kontraszton és a porszemeken kívül más hiba nem volt rajta, és a különbség nem volt elég látványos,  gondoltam ki is színezem. És ha már kiszíneztem, miért ne legyen festményszerű..Ha meg úgyis bevetek mindenféle szűrőt és effektet, akkor akár lehetne már belőle egy kisebb poszter is. Hát így lett egy kis 9*13 cm-es szürkeárnyalatos papírképből egy 30*30 cm-es színes  scrapbook oldal rengeteg manipulációval és nagyon kevés kiegészítő elemmel. Ez utóbbiak a legújabb készletemből valók, amit pénteken láthattok majd egyben.

Ez az eredeti fotó:

Ha fekete-fehér a képem, akkor azt digitálisan is telítetlenné teszem a Kép/Korrekciók/Telítettség csökkentése menüponttal, ezzel az esetleges elszíneződések el is tűnnek.

Első lépés mindig a színkorrekció. Szürkeárnyalatos esetén ez eléggé egyszerű, inkább csak a megfelelő kontraszt elérésére szolgál, hogy a különféle részletek láthatóak legyenek. Ezt a műveletet vagy a szintek (levels) vagy pedig a görbe (curves) eszközökkel, ez a kettő ugyanazt tudja, csak más a megjelenítése, számomra a szintek érthetőbb.

A grafikonon a bal oldali fekete csúszkát oda állítom ahol a “hegy kezdődik” ez állítja a legsötétebb színek tartományát (minél inkább balra húzom annál nagyobb felület lesz sötét), a jobb szélső fehér a világos színeket jelzi, ezt előnézet ellenőrzése közben  kb. a “hegy túlsó lábához” állítom, a középső közepes árnyalatokat jelző szürke háromszöget pedig az előnézeti kép alapján mozdítom a megfelelő irányba, amíg nem lesz jó a végeredmény.
Színes képeknél színcsatornánként is be lehet ezeket állítani külön-külön.

Retusáláshoz első körben mindig a helyi javító ecset eszközt használom, ahol az alt billentyű benyomása nélkül egy kattintásra korrigálhatok kevésbé részletes területeket, pld ott ahol csak egy porszem van ez többnyire elegendő. Kissé bonyolultabb korrekcióhoz a klónozó eszköz a megfelelőbb.

Ezzel maga a javítás el is készült.

A színezést úgy csináltam,  hogy az eredeti fotóból készítettem több rétegmásolatot (annyit ahány színt szerettem volna a képre vinni) ezeket a rétegmásolatokat átszíneztem a Kép/Korrekciók/Színezet/Telítettség menüponttal, amit még módosítottam a Színegyensúly menüponttal is.  A képemen a kék (tó) zöld (fák és domb) barna színeket választottam ki. Az összes réteget maszkoltam és a megfelelő helyeken átsatíroztam. (a tó kék lett, a háttérben lévő hegy zöld és barna stb.) A végeredmény eléggé ijesztő lesz, de itt még nem szabad abbahagyni. Így nézett ki:

Összeolvasztottam a “kilyukasztott színes rétegeket” és az eredeti (javított) fekete-fehér alá tettem. A felső színes réteg fedési módját szendvicspozitívra tettem (gimp-nél ez a szorzás) és az alsó fekete-fehér rétegen erőteljes gauss elmosást alkalmaztam. (az előnézeti kép alapján határoztam meg az értékét. Majd összeolvasztottam a két réteget és az egészen egy finomabb (1 pixeles) elmosást csináltam. Ezzel nagyon egyszerűen el lehet érni festményhatást.

Felnagyítottam az egészet 3600 pixel szélesre és egy vászonra helyeztem. No innen már magam sem tudtam igazán követni mit csinálok, de volt mindenféle kísérlet a rétegmódokkal, további színezések,  maszkolás, satírozás, maszatolás, a szűrők közül a száraz ecset és homokkő textúra, de bevetettem Krisssz “Fényözön” leckéjét is.

A címfelirathoz Retro Rock Poster a szöveghez Rough Typewriter betűtípusokat használtam, mindkettő grunge díszbetű, az első nagyon szép és látványos, de csak rövid feliratok készítésére alkalmas, de a második folyó szövegekhez is kiváló és még magyar ékezetes karaktereket is tartalmaz.

Íme a végeredmény: