A pénteki freebie kapcsán jött a most következő GIMP gyakorlat ötlete. Ez most nem scrapbook, de néhány alapműveletet begyakorolhatsz vele. 🙂

A következő eszközöket, menüpontokat ismerheted meg alaposabban:

  • Varázspálca eszköz: egységes színű szabálytalan területek kijelölésére szolgál
  • Kitöltési eszköz: a kijelölt területeket kitöltheted színnel, mintázattal, vagy gradienssel (színátmenettel)
  • Áthelyezési eszköz: különféle beállításokkal helyezheted át a kiszemelt objektumot a kép megadott pontjára

Ha pedig technikailag már jól megy, és van érintett gyermeked érdemes lehet megmutatni.

Ők pillanatok alatt megértik a program használatát. 🙂

Ha most nincs időd GIMP-pel is foglalkozni, csak azért találtál rá a bejegyzésemre, mert a megyék megjegyzésében szeretnél segíteni gyermekednek vagy tanítványaidnak, összegyűjtöttem néhány online játékot:

Ha még sosem használtad a GIMP-et, akkor először érdemes az alapokkal megismerkedni, amelyhez sok anyagot találsz nálam, iratkozz fel hírlevélre, vagy csatlakozz a 7szindizajn – digitális scrapbook kezdőknek zárt Facebook csoporthoz!

GIMP lecke

Töltsd le az xcf formátumú fájlt!

Nyisd meg a képet: Fájl/Megnyitás

Válaszd ki a térkép körvonalainak rétegét a jobb oldalon látható Rétegek párbeszédablakban.

Az egyes megyéket különféle színekkel töltheted ki. Ehhez a Paletták lesznek segítségedre. Az Ablakok/Dokkolható párbeszédablakok/Paletták menüpontra kattints:

A jobb oldalon a Rétegek, Csatornák, Útvonalak, Visszavonás panelek mellett megjelenik egy új, színes rész: a Palettákat tartalmazó panel. Itt különféle színpaletták közül válogathatsz, van például benne kifejezetten térképekhez használatos is (Topographic 256), de most a színes és vidám Tango Icon témát választottam.

A bal oldalon lévő eszköztárban kattints a felső (alapbeállításban fekete színű) téglalapra, mely az előtérszínek beállítására szolgál:

Az Előtérszín megváltoztatása ablakban balra fent öt kis ikont látsz. Ezek különféle színkeverési módokra adnak lehetőséget. Általában az elsőt használjuk (amelyet a GIMP logo jelöl), most viszont kattints az ötödik (palettát ábrázoló) kis ikonra. Ekkor a válik láthatóvá a Tango Icon Theme palettája. Itt válassz egy tetszőleges színt, pld az első sárgát. Kattints az OK gombra. Az eddig fekete téglalap sárgára változik, ez jelzi az előtérszín megváltozását.

A Varázspálca eszköz az eszköztár tetején az első sorban található a többi kijelölő eszköz mellett. Válaszd ki!

Kattints a térképen az egyik megye körvonalain belül lévő üres területre. (A Rétegek panelen ellenőrizd, hogy továbbra is a térkép rétege legyen kijelölve!) Kattintás után mozgó, szaggatott vonal jelzi a kijelölés létrejöttét:

Válaszd ki a Kitöltési eszközt az eszköztárból. Az eszközbeállítások a panel alsó felében láthatók. Legyen a Kitöltés előtérszínnel valamint a Hasonló színűek kitöltése opció kiválasztva. Az Átlátszó területek kitöltése mellé tedd be a pipát:

Kattints egyet a kijelölésen belül. A kijelölt terület sárga színűvé változik:

Szüntesd meg a kijelölést: Kijelölés/Semmit.

Válaszd ki az Áthelyezési eszközt. Az aktív réteg áthelyezése opció mellé tedd a pontot. (Lehetne a másik beállítást is használni és akkor nem kellene váltogatni a rétegek közt a Rétegek párbeszédablakban, viszont azokat az objektumokat, melyek sok átlátszó részt tartalmaznak, nehezebb pontosan eltalálni és megragadni az egérrel, így célszerűbb a másikkal dolgozni)

Válaszd ki a kiszínezett területhez tartozó megye nevét és az egérrel megragadva húzd a megfelelő helyre.

Ismétlés a következő megyével.

Kattints az előtérszín (most épp sárga) téglalapra. A palettából válassz ki egy másik színt.

Válaszd ki újra a térkép rétegét a Rétegek panelen. A Varázspálca eszközre kattints az eszköztárban, majd a következő megyére a körvonalak által határolt területen belül:

A Kitöltési eszközt válaszd ki az eszköztárból, majd kattints a kijelölésen belüli területre.

Válaszd az Áthelyezési eszközt az eszköztárból és a következő megye megnevezését a Rétegek panelen. Az egérrel megragadva helyezd el a térképen:

Ismételd meg az összes többi megyével! Tipp: ha szeretnéd meggyorsítani a folyamatot, akkor megteheted azt is, hogy először kijelölöd az összes megyét a következőképpen:

A Varázspálca kijelölés eszközbeállításainál a Mód melletti második ikonra válts át: „Hozzáadás kijelöléshez” vagy a Shift billentyű rögzítése mellett kattints egymás után sorban az összes megye (átlátszó) területére. Ekkor az összes kitöltendő terület ki lesz jelölve.

A palettából válassz egy színt, majd a kitöltési eszköz kiválasztását követően (a korábbi beállítások mellett) kattints olyan területekre, amelyek nincsenek közvetlenül egymás mellett. Ezt ismételd meg a következő színnel, amíg el nem fogy az átlátszó rész.

Utána az ismert módon lehet sorban elhelyezni a megyék nevét.

Ha kész, már csak a mentés van hátra: Fájl/Exportálás másként:

A megjelenő ablakba a jpg kiterjesztést írd az elnevezés mellé, majd kattints az ok gombra:

Szeretnél még többet megtudni és a későbbi hasonló anyagokról is időben értesülni? Ajánlom figyelmedbe levelezőlistámat! 🙂

Iratkozz fel itt!

[mc4wp_form id=”15101″]

Adataidat bizalmasan kezelem, harmadik félnek nem adom ki. Spam-et nem küldök. A levelezőlistáról bármikor leiratkozhatsz az email végén lévő „leiratkozás” linkre kattintással. Adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-74971/2014

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés