Három évvel ezelőtt, nem sokkal azután, hogy rám talált a scrapbook, észrevettem magamon, hogy ki van élezve a szemem mindenféle grafikus megoldásra, textúrákra,  köztük például a televízióban a filmelőzeteseknél be-be villanó feliratokra. Ezek a feliratok piszkos-kopott szabálytalan betűkből álltak.

Grunge-nak hívják ezt a stílust. Az angol szó jelentése: piszkos.

A kilencvenes években kezdte térhódítását a nyomtatott sajtóban. David Carson amerikai grafikus munkája volt a legmeghatározóbb ezen a téren, őt tekintik a grunge stílus megteremtőjének. Az általa tervezett magazinok merőben más összképet mutattak az addig megszokottól.

A webdizájnban 2008-ban kezdett divatossá válni, amikor is a megszokott szabályos elrendezéseket, fényes gombokat természetesebb hatású, szabálytalanabb formák és színek váltották fel. A nyomtatásra szánt grafikáknál ezek azonban kissé visszafogottabbak, ugyanis egy weboldalnál elengedhetetlen, hogy logikus és áttekinthető (felhasználóbarát) legyen.

E stílusból kapunk kóstolót manapság oly gyakran a tévé képernyőjén(figyeljük meg a krimik intróját) , háttereken és feliratokon, különféle weboldalakon. Természetesen a scrapbookban is van ilyen trend.

Néhány jellegzetessége: kopott, elnyűtt, régi-hatású hátterek, természetes textúrák és mintázatok, szabálytalan, aszimmetrikus elrendezések, graffitik, kézi rajzok, firkák, tintapacák, természetes matt földszínek és élénk színek (vörös, sárga)  keveredése.
Inspirációért nem kell messzire mennünk. Ezentúl örülhetünk az összefirkált falaknak, kiömlött kávénak, kopott, hulló vakolatnak, olajos aszfaltnak, piszkos terítőnek, foltos, összegyűrt, elszakadt papírlapoknak, kiolvasott, elszíneződött napilapoknak, a városi betondzsungelnek, rozsdamarta felületeknek. Tehát rengeteg olyan dolognak, amiben azelőtt talán semmiféle szépséget nem láttunk. Most már más szemmel nézzük őket is. És akkor rájövünk, hogy valójában remek fotó-, scrapbook-, web-, művészeti alapanyagok.

A fentebb ismertetett vonásokat mutatják a grunge díszbetűk is, amelyből hatalmas mennyiség áll ingyenesen a rendelkezésünkre.

Néhány kedvencem, amit mostanában kipróbáltam:

http://www.dafont.com/turbo-ripped.font

http://www.dafont.com/birth-of-a-hero.font

http://www.dafont.com/anthology.font

http://www.fontspace.com/livin-hell/got-heroin

http://www.fontspace.com/nihilschiz/faith-collapsing

http://www.fontspace.com/last-soundtrack/epoxy-history

Ezeket rövid feliratokhoz ajánlom. Ékezetes karaktereket nem tartalmaznak, és a betűk formája miatt meglehetősen nehéz lenne őket nagy mennyiségben pótolni. Általában freeware fontok, amelyeket személyes (nem üzleti) célokra szabadon felhasználhatsz.

Lehet még válogatni gyűjteményekből:

http://www.dafont.com/gyom-seguin.d1198?page=1

http://smashinghub.com/30-creative-grunge-fonts-for-your-next-design.htm

http://www.webdesignbooth.com/60-awesome-grunge-font-that-every-designer-should-collect/

Grunge textura gyűjtemények:

http://www.grungetextures.com/

http://www.textureking.com/index.php/category/grunge

Grunge ecset gyűjtemények:

http://www.youthedesigner.com/2008/07/28/200-free-grunge-photoshop-brushes/

http://browse.deviantart.com/?qh=&section=&global=1&q=grunge+brush

Végül, de nem utolsósorban egy grunge webdizájn témájú magyar weboldal, tutorialokkal, linkgyűjteményekkel.

http://www.grunge.hu