A CEWE haladó fotókönyv oldaláról Krissz Photoshop leckéjét “gimpesítettem” Florci kívánságára és remélem, hogy hasznosnak találjátok majd. Nekem tetszik a végeredmény 🙂

Szinte ugyanazok a lépések (ezért gimpeseknek is érdemes megnézni a fent belinkelt videót) Persze van néhány dolog amit a Gimp nem tud ugyanúgy produkálni, például csoportosítani sem tudjuk a rétegeket, de ez ennél a trükknél talán annyira nem is fontos.

Először néhány szó az ecsetekről:
A photoshop ecsetek, melyek abr kiterjesztéssel rendelkeznek használhatók a Gimp-ben is, csupán a “brushes” (ecsetek) nevű könyvtárba kell őket kibontani a letöltést követően. Ez a könyvtár nálam a következő útvonalon található: Gimp/share/gimp2.0/brushes.

Ezt az ecsetet használtam: Icesense, ez egy fagyos ecset.
Ha hópelyheset szeretnél, próbáld meg ezt: Snowflake brushes

A program indítása után ezek az új ecsetek is láthatóvá válnak. Indulhat a varázslat:

1. Nyissunk meg egy képet

2. Duplázzuk meg a kép rétegét: jobb egérgomb/réteg másolata

3. A felső rétegen alkalmazzunk gauss elmosást: Szűrők/elmosás/gauss elmosás. Az előnézeti képen látszik az elmosás mértéke. Az én képem 2000 pixel széles, ahhoz 20 pixel körüli elmosás megfelelő.

4. Hozzunk létre egy új fehér réteget a Rétegek párbeszédablak első ikonja segítségével. Ennek a rétegnek az átlátszatlanságát vegyük vissza.

5. Fésüljük össze a felső fehér és az elmosott kép rétegét. Felső réteg legyen kiválasztva, jobb egérgomb, összefésülés lefelé.

6. Alkalmazzunk teljes kijelölést. Kijelölés/Mindent. Majd kapcsoljuk be a gyorsmaszkot. A gyorsmaszk a kép ablak bal alsó sarkában található apró szaggatott vonalakkal határolt négyzet, amelyre ha rákattintunk, piros keretet fog kapni. Ezt menüből is kiválaszthatjuk a Kijelölés/gyorsmaszk be-ki menüpont segítségével.

7. Az eszköztárból válasszuk ki a jeges, hópelyhes ecsetet, ügyeljünk rá hogy a festőszín a fekete legyen

6. A kép szélein alkalmazzuk az ecsetet

7. Kapcsoljuk ki a gyorsmaszkot. A menü segítségével vagy kattintsunk a kép ablak bal alsó sarkában lévő piros négyzetre.

8. A szerkesztés/kivágás menüponttal vagy a delete billentyű lenyomásával töröljük ki a kijelölt részeket. Ügyeljünk rá, hogy a rétegek párbeszédablakban a felső (elmosott fehér réteg legyen kijelölve). A kép körül fehér keret fog maradni, amit tetszőlegesen duplázhatunk, illetve ha a keverési módot kivetítésre állítjuk, akkor még világosabb lesz.

Mentsük el a képet jpg-ben, de réteges xcf-ben.

Gyere vissza jövő héten is, még varázsolunk rajta egy kicsit 🙂