Az első karácsonyfákat a 16. században állították. Egyes források szerint elődje az életfa, vagy a karácsonyi piramis volt, melyet fából készítettek és piramis alakban állítottak fel. Ezt is, mint később a fenyőfát, feldíszítették almával, dióval, süteményekkel. A díszek ehetők voltak. A 19. század vége felé jöttek divatba a csillogó díszek és ekkor vált szélesebb körben szokássá a karácsonyfa állítása.

Később az ehető díszek mellett egyre népszerűbbekké váltak a papírból, kartonból hajtogatott kosárkák, dobozok és füzérek. Ezeket a családok otthon, saját kezűleg készítették.

A papírdíszekre való jelentős igény következtében egy iparág épült ezek gyártására. Az 1880-as évektől kezdve magas és laposabb (préselt) dombornyomású képeket állítottak elő. Ez utóbbiakat nemcsak karácsonyfára akasztották, hanem üdvözlőkártyák díszítésére is alkalmazták.

Díszek készültek még fémből, üvegből, vattából, viaszból, porcelánból, textilből és fából is. Az ősi motívumokat (alma, dió) azonban ezeknél is megőrizték.

A színeket tekintve több korszak váltogatta egymást. A színes, vidám formák 1900-ig voltak népszerűek, amikor – elsősorban a nagypolgári családoknál – a fehér díszítés vált kedveltté. Az én gyerekkoromban a karácsonyfák legalább 4 színben pompáztak, még az égők is színesek voltak.

Eddig a történelem, most nézzük, mi az idei trend.

Örök divat a természetes, népies díszítés. A fára és asztalra is kerülhetnek természetes anyagokból készült díszek, fenyőtoboz, mézeskalács, fából, szalmából vagy, textilből készült figurák. Az alábbi Betlehemi jászolt Csutkaildánál találtam. (Az legutóbbi blogbejegyzésében pedig csuhéangyal készítését mutatja be, ami akár a karácsonyfára is kerülhet.)

 

Az idei legfrissebb szín a türkiz, vagy inkább jégkék árnyalat. Ez egészen új számomra, nem nagyon találkoztam még eddig vele. Nagyon tetszik ezüst, fehér és pezsgőszín társaságában, igazi mesebeli téli hangulatot kelt.

 

Úgy 10 évvel ezelőtt kék és ezüst karácsonyfánk volt, a hideg királykéket aztán lecseréltem aranyra, de idén most újra divat, sőt az egyik legnépszerűbb párosítás a kék és ezüst.

 

Ha már említettem az aranyat. Ez az a szín amivel nem foghatunk mellé karácsonykor. Szívmelengető, örök értékeket közvetítő árnyalat. Számomra összefogja a régmúlt idők és a jelen hangulatát is. Különösen a rusztikus, antik stílusú díszek tetszenek, aranyló fényekkel megvilágítva.

 

A felsorolásból ne hagyjuk ki a narancsot sem. Tudtad, hogy 2012 Pantone színe a a mandarin tangó, mely egy vibráló, narancsvörös árnyalat? Kiegészíthető vörössel, a bátrabbak számára pinkkel, ami szintén népszerű az idén.

 

A jövő év színe pedig a smaragdzöld. Találtam egy fagyos zöld gyűjteményt is az idei trendleírások között, ahová a smaragd is elhelyezhető.

 

És végül, aminek különösen örülök, az újrahasznosítás is divat az idén. Saját készítésű díszek, amivel egyedi dekoráció készülhet és az egész család együtt alkothat.

Source: etsy.com via Katalin on Pinterest

 

Akár fényképes is:

 

A fentiekből is látszik, hogy bármilyen dekorációt is választasz, idén mindenképp divatos lehetsz, szerintem még a retro is belefér, ha éppen az tetszik. Lényeg, hogy kellemes hangulata legyen. Ha van időd és igényed saját díszeket készíteni, akkor az, ha kényelmesebbnek és szebbnek találod a boltit, akkor pedig az lesz a megfelelő számodra.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

Forrásként felhasználta Steinert Ágota: Karácsony c könyvét, a képek eredeti címét pedig szokás szerint a Pinterestről éred el.