kepeslap keretek

Töltsd le itt!

Freebie download here!

Péntek van és ezen a napon mindig megosztok egy-egy ajándékot, ingyenesen letölthető ezt-azt. Ez már jó pár éve szokásom 🙂

A mait kifejezetten kezdőknek szánom. Ha már ismered a GIMP alapjait vagy befejezted a Képeslap készítős e-mail sorozatomat, akkor egészen biztos tudod használni.

Ez a képeslap keret egy 15×10 cm-es gyorslap vagy quickpage. Formátuma png. A png a portable network graphics rövidítése. Eredetileg a GIF helyett, netes használatra fejlesztették ki, hordozható hálózati grafika a megnevezés magyar fordítása. Sok mindenre használják fotósok, grafikusok, webdizájnerek, de scrapbookos szemszögből számunkra a legfontosabb tulajdonsága, hogy átlátszóságot is tartalmaz.

De mi a csuda az az átlátszóság?

Pont olyan mint az ablak. Az ablakkereten nem látsz át, de az üvegen igen. Vagy inkább gondolj egy üvegezett képkeretre, aztán gondolatban tegyél mögé egy fotót. Van két lapos tárgy, nevezzük ezeket rétegeknek, és az egyik részben takarja a másikat.

A képszerkesztő programokban is vannak tehát rétegek és van átlátszóság is. Ha például az egyik keretet megnyitjuk a GIMP-pel, ezt fogjuk látni:

gyorslap1
A megnyitott kép egyetlen rétegből áll, ezt az oldalt lévő Rétegek párbeszédablakban/panelen láthatod. Az átlátszóságot a szürke-fekete négyzetes terület jelzi általában a képszerkesztő programokban:

Ha új rétegként megnyitsz egy saját fotót és annak rétegét a keret alá helyezed, akkor két réteged van, a keret és a fotó, ami együtt így néz ki:

gyorslap2

Már el is készült a képed! Ennyire egyszerű! Ha tetszik, megtartanád és kinyomtatnád, ne feledkezz meg a mentésről. De ezúttal már ne png legyen a fájl kiterjesztése, hanem jpg, mert a fotólaborok a jpg formátumot kérik nyomtatáshoz. Ebből a keretből 10×15 cm-es állóképet tudsz előhívatni. Természetesen digitális formában is megoszthatod, mondjuk a facebookon. 🙂

Ha mindez még így nem érthető, de szeretnéd kipróbálni, regisztrálj az ingyenes képeslap szerkesztő tanfolyamra, vagy ha ennél többet szeretnél megtanulni a digitális scrapbookról és a GIMP képszerkesztő program működéséről, akkor épp most indítok kezdő online tanfolyamot. (A fenti kereteket is a hozzá tartozó készletből állítottam össze.) Várlak sok szeretettel! Néhány korábbi résztvevő véleményét itt olvashatod! 🙂

Kattints ide!