Ezt a leckét a nemrégiben lezárult és hamarosan újra induló Kezdő Digitális Scrapbook Tanfolyam kiegészítéseként írtam egyik kedves résztvevő számára, aki most készíti első fotókönyvét. A nyomdában kifutót kértek, ami elmaradt az oldalak készítésekor ezért utólag kell pótolni.

A könyvek szerkesztése ideális esetben kiadványszerkesztő programmal történik, a vágójelekkel és egyéb tulajdonságokkal ellátott PDF fálj jelenti a nyomdakész formátumot.

GíIMP-pel, Photoshoppal  jpg formátumú képeket tudunk készíteni, ez esetben nem illeszt be a program ilyen jeleket. Vannak nyomdák, ahol ezeket is elfogadják, ezt mindig érdeklődjük meg.

Legbiztosabb fotókönyv készítőnél csináltatni a fotókönyvet, nekem a CEWE könyvek nagyon beváltak, minőségre és határidőre is megbízható a szolgáltatásuk. Itt még plusz feladat a fotókönyv szerkesztő program segítségével a könyv összeállítása, de ez nem bonyolult. Egy későbbi alkalommal hozok útmutató leckét a témához.

A kifutó nyomdai szakkifejezés. Nyomtatás után a lapokat vágni szokták. Ez a vágás nem egyesével, hanem kötegenként történik. A pontosan egymásra helyezett papírlapok azonban a papír tulajdonságaiból adódóan nyúlhatnak, ezért az oldalakból a szélek levágásra kerülhetnek. Ezért van szükség az un. kifutóra, amellyel megnöveljük a kép méretét minden irányban. Ennek mértéke változó, általában 5 mm ráhagyást kell belekalkulálni. A kifutós méret tehát a vágott méret+kifutó mérete.

Ha a nyomtatott könyv 30*30 cm-es lesz vágás után, akkor a 30*30 cm-es oldalra 5mm kifutót kell hozzáadni. Ez az 5 mm többlet kell, hogy tartalmazza a hátteret és egyéb grafikai elemeket, amelyek a háttérhez közvetlenül hozzátartoznak, viszont nem szabad, hogy benne legyenek a fontos fotók illetve a szöveg.

Ha scrapbook oldalainkat eleve úgy tervezzük, hogy a szélektől kb 1 cm-re ne legyen semmi lényeges, akkor azt úgy nyugodtan elküldhetjük nyomtatásra, mert így biztosan marad körben 5 mm a vágáshoz (kifutónak) illetve még 5 mm esztétikai okokból, margónak, hogy ne kerüljön semmi sem a szélére. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy az oldalak elkészítésének első lépéseként segédvonalakat húzunk be 5-5 illetve 10-10 mm-re a szélektől. Ha tudjuk, hogy mekkora fotókönyvet szeretnénk, és megérdeklődtük a nyomdától a kifutók méretét, akkor eleve ezzel a mérettel indítsuk a szerkesztést.

Ha azonban ez nem így történt és utólag jön az ötlet, hogy a már elkészített oldalakból könyv legyen, akkor át kell alakítanunk.

Egyszerűbb és tökéletesebb lesz a végeredmény, ha még megvannak a fájlok réteges formátumban, de előfordulhat, hogy csak jpg képeink vannak. Ekkor sem kell feladnunk.

A következő lépésekkel megfelelő végeredményt tudunk elérni.

Nyissuk meg a képet, amit a könyvbe szántunk. Elsőként méretezzük át a vágott mérettel megegyezőre. Pld 30*30 cm-es méret esetében, legyen 30*30 cm

Kép/Kép átméretezése menüpontra kattintsunk. A megjelenő ablakban a szélesség és magasság beállítások mellett állítsuk be a mm-t, mint mértékegységet, az adatokat pedig írjuk át 300-ra, a láncszem legyen összekapcsolva, hogy az arányok maradjanak. (a 300 mm lehet, hogy átváltódik 299,97 mm-re, de ezzel nem kell foglalkozni.)

Ezután növeljük meg rajzvászon méretét a kifutós méretre. Mivel 5-5 mm kifutót kell hozzáadni minden irányban, jobb-bal, alsó és felső szélekhez is, úgy vízszintes és függőleges irányban is 10-10 mm-rel kell megtoldani. A rajzvászon méretének mértékegységét állítsuk mm-re, a méreteket pedig 310-310 mm-re szélesség és magasság esetében is. (ezt ugyanúgy felülírhatja a program 309,96 mm-re, amivel ugyancsak nem kell foglalkozni) Az eltolásnál kattintsunk a középre feliratozású gombra, így a képi elemeket középre helyezi. A rétegek mérete maradjon változatlan.

Keressük meg a hátteret, amit használtunk. Ennek méretét méretezzük a kifutós méretre.

Kép/Kép átméretezése menüponttal 310 mm legyen a szélesség és magasság is.

Ezt az átméretezett háttérpapírt húzzuk át a kifutóval megnövelt eredeti képünkre új rétegként. Lehet a szerkesztés/másolás + beillesztés menüponttal, illetve egyszerűen áthúzással. Ekkor a háttérpapírt tartalmazó ablakra kattintsunk, de tegyük láthatóvá az eredeti képet is. A rétegek párbeszédablakban válasszuk ki a háttérpapír rétegét és húzzuk át egérrel az eredeti képre

Rendezzük át a rétegeket, hogy a háttér legyen alul. Mentsük el jpg formátumban.

Ha a kép megvan xcf formátumban, egyszerűbb a dolgunk és a végeredmény is tökéletes lesz. Ez esetben a rajzvásznat méretezzük át az előbb megismertek alapján. Majd a háttérpapírt nagyítsuk akkorára, hogy kitöltse a rajzvásznat, tehát ne maradjon átlátszó rész sehol sem. A többi elem, főleg a fotók és a feliratok maradjanak változatlanul.