wvelemeri templom

Hozzávalók: Studio Rosey Posey – 10 reasons, Oscraps: Comfort, Anna Aspnes: Saffron Villas, fotomask, Vinnie Pearce: Pieces of me, Christine Smith: Brighter Days
Betűtípusok: Arsenale White, Argor Biw Scaqh

A szokásos heti CEWE kihívást ezúttal Margó indította, aki Éva oldalát választotta, amit liftelni kellett. Hogy mi is az a lift? Nohát angolul ez többek közt lopást is jelent, de igazából nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy veszünk egy oldalt, amit valaki más készített és néhány ötletet, részletet kiragadva elkészítjük a saját verziónkat. Én lift helyett inspirációnak szeretem hívni. Ahogy a kiírásban is nagyon szépen meg van fogalmazva ennél a konkrét feladatnál:

„Az csak természetes, hogy a Cewe – galériából választottam a liftelendő oldalt !

Nyisd ki a szerkesztőd! Nézz rá ’evadraga’ gyönyörű oldalára! … és kezdj el alkotni …

Engedd, hogy a gondolataid szárnyra kelljenek! Nincsenek szabályok, nincsenek korlátok … engedd be azt a hatást, amit ez az oldal elindít benned … és ez a fontos!!! … nem kell gondolkodni, megtervezni az oldalt, csak alkoss …

Szerintem érdekes lesz gyönyörködni az elkészült alkotásokban. Lesz olyan, amely az elrendezést, lesz olyan, amely egy templomot, egy épületet, egy tájat, lesz olyan, amely ennek az oldalnak a színvilágát, vagy éppen az erről beugrott idézetet, gondolatot, (… és még sok-sok minden más is lehetséges …) fogja elénk tárni.

Ne kötelezően másolandónak tekintsd az oldalt, hanem inspirációnak. Persze, lehet, az is, hogy éppen ennek az oldalnak a „másolása” kívánkozik ki belőled! Akkor alkoss úgy … !!! A lényeg, hogy élvezd az alkotás folyamatát!!”

Az eredeti oldalt itt meg tudod nézni.

A templomos témát és magát az elrendezést, valamint a technikát is átvettem, szóval elég sok mindent, de így sem tűnik másolatnak, ugye? 🙂 Ilyenkor mindenki a saját stílusára formálja a művét.

Ha nincs ihletem, de szeretném, hogy legyen, akkor szívesen nézegetem mások alkotásait, például ebben a Pinterest mappámban össze van gyűjtve már többszáz példa 🙂 Digitális alkotó éppúgy inspirálódhat hagyományos oldalakból mint fordítva. De lehet gyűjtögetni posztereket, art journalt, kollázsokat és bármi mást is, ami tetszik.

Egy kicsit a képről is írok. A hozzávalókat feltüntettem, bár az oldal elég „technikás” ezért nem biztos hogy rájuk lehet ismerni. 🙂

A kiindulópont a templom épülete volt, amelyet felnagyítottam az oldalon és többször lemásoltam. A felső rétegen levágtam a hátteret, tehát a környezetet, pontosabban: rétegmaszk alkalmazásával láthatatlanná tettem ezeket a részeket. Az alatta lévőnek az átlátszatlanságát lejjebb vittem,  és később a fedési módok próbálgatásával a háttérbe olvasztottam.

Ezután fogtam egy fotómaszkot Anna Aspnes-től és arra rászabtam a templom belsejének fotóját. És innentől kezdve már nem tudtam követni magam, bizonyára elkezdődött a flow élmény 🙂 Rengeteg réteget halmoztam egymásra és addig rendezgettem, satíroztam amíg össze nem állt az egész. A háttérpapír mintázatában is feltűnnek a falfestmények színei és formái.

A templom gótikus stílusú, és kora középkori, így nem volt kétséges a gót betűtípus használata. Az igen laza kézírás pedig a vendégkönyvek hangulatát idézi meg: „Itt jártunk 2009 július 26-án” 🙂

Először még a kilencvenes évek vége felé jártunk arra, amikor első ízben nyaraltunk az Őrségben. Vendéglátóink meséltek az épületről és a benne látható titokzatos freskókról, amit akkor nem tudtunk megnézni. Sok évvel később, mikor visszatértünk, akkor végre láthattuk belülről is. A templom az 1200-as években épülhetett, vagy még korábban. Építésének ideje nem ismert. A freskókat Aquila János készítette 1377–78-ban. A történelem során több ízben szinte teljesen elpusztult, csak az 1800-as években figyeltek fel rá a műemlékvédők,  legutóbb 2003-ban újították fel, ottjártunk előtt néhány évvel. Ha érdekelnek további érdekességek, a wikipédiában olvashatsz róla. Felkeresése előtt pedig érdemes ezt a weboldalra is átkattintani, ha belülről is látni szeretnéd.