folder

A Kezdő online digitális scrapbook tanfolyam résztvevői dvd-n kapják meg a fenti vadonatúj készletet, számos más korábbi készletemmel együtt.

Digitális scrapbook oldalakon a fotók és írások mellett digitális scrapbook készleteket használunk.

A scrapbook készletek a következőket tartalmazzák:

  • háttérpapírok
  • kiegészítő díszek (virágok, gombok, varrás, bélyegzők, jegyzetlapok, kártyák, csipkék és mindenféle különálló grafikai elem)
  • formázott feliratok (szavak, idézetek)

A számítógépen minden négyszögekből áll. A digitális világ ilyen szögletes. Az egyes díszek is egy-egy ilyen kisebb-nagyobb négyzeten foglalnak helyett.

A hátterek teljesen kitöltik a négyzetet:

papir

A díszek viszont nem mindig, itt-ott átlátszó felületek vannak. Az átlátszóságot képszerkesztő programokban (GIMP, Photoshop) általában ilyen szürke négyzetháló jelzi:

virag

Ha egymásra helyezed a fenti háttérpapírt és virágot, akkor így néz ki:

hatter+virág

Szerkesztés közben az egyes elemek külön-külön rétegen vannak. Ha már próbáltad a hagyományos scrapbookozást, pont így helyezkednek el az egyes rétegek: alul van a papír, majd következik a festék, bélyegzőlenyomatok, fotók, írások, kártyák, virágok, chipboardok stb. S amíg nem ragasztod össze külön-külön tudod mozgatni ezeket. Digitális scrapbook esetén az elemeket nem csak áthelyezni tudod, hanem méretezni kisebbre, nagyobbra, sőt a színét is megváltoztathatod.

sb oldal részei

Ez az oldal a barlra látható scrapbook készletből válogatott elemekből valamint kétféle betűtípusból épül fel.

Digitális scrapbook oldalakhoz a fotón és scrapbook készleteken kívül fontokat, azaz betűkészleteket is felhasználunk. Így írjuk a szövegeket, címfeliratokat. Ez bizonyára nem lesz újdonság, hiszen a számítógépen pld. szövegszerkesztő programokban is válogathatsz betűtípusok közt.

Az internetről rengeteg fontkészlet letölthető. Mivel ezek elég sok helyet foglalnak, érdemes igényesen és célszerűen válogatni közülük. Minden betűkészletnek megvannak a maga egyedi jellegzetességei, különféle hangulatokat, érzéseket fejezhetünk ezek tudatos használatával is.