Ha csak a nevét nézzük, arra gondolhatnánk, hogy mindössze egy digitális kollázs, amit kizárólag számítógépen láthatunk, valami megfoghatatlan, múlandó, könnyen megsemmisülő alkotás, hiszen csak digitális.

Valójában a digitális jelző csak a tervezés és megalkotás módjára, eszközére vonatkozik. A digitális scrapbook alkotások ugyanott születnek, mint a hagyományos kollázsok vagy akár festmények: legbelül a lelkünkben. És ugyanúgy ölthetnek fizikai formát is. Tehát a különbség e két pont közti szakaszban van és a digitális scrapbookban is van lélek (sokan a digitális szó miatt egy automatizált, személytelen dologra asszociálhatnak) és tehetjük azt tapinthatóvá fizikai értelemben is a magunk vagy szeretteink örömére.

A digitális scrapbook „megtestesülésének” leggyakoribb formája a fotókönyv. Az év egyik fénypontja számomra, mikor megérkezik a családunkról szóló, általam tervezett könyv, melyben nemcsak az utazások és ünnepek, hanem hétköznapi pillanatok is helyt kapnak.

tortenetmeselos

Digitális scrapbook oldalakból készíthetünk saját kezűleg is minialbumot. Ehhez szükség van valamilyen alapra, amelyet különféle módon összefűzhetünk otthon is. Az alábbi könyvecske poháralátétre ragasztott, kinyomtatott digitális scrapbook oldalakból áll, az egyik első, amit készítettem sok évvel ezelőtt:

hibrid_albumw

Képszerkesztő programot használhatunk hagyományos scrapbook oldalak előkészítéséhez is, a fotók korrekcióján, retusálásán és színezésén kívül elrendezéstervek, díszítőelemek, feliratok előállításához is. Amikor a digitális és hagyományos technikákat ötvözzük, azt nevezzük hibrid scrapbooknak.

whibridregi

Ennek az oldalnak az alapját is képszerkesztő programmal készítettem: javítottam, maszkoltam a fotót, alá és köré helyeztem különféle bélyegzőket. (Felhasznált készletek alkotói: Anna Aspnes, Captivated Visions, Giny, Beus – Give Five Collab) Ezután kinyomtattam műszaki rajzlapra. Nyomtatás után kerültek rá a valódi díszek. Kézzel varrtam egy kis vonalat, ragasztottam rá egy színben hozzáillő papírvirágot és beleszúrtam néhány csillag formájú miltonkapcsot.

Saját falinaptárat is tervezhetünk.

falinaptar

A képen látható júliusi falinaptár sablont Te is letöltheted egyik korábbi blogbejegyzésemből. Az online digitális scrapbook tanfolyamok résztvevői pedig évről-évre mindig megkapják előre a teljes készletet.

Ami nem annyira kézenfekvő, lakásdekorációhoz is sokoldalúan felhasználható. Ha már elég rutinosak vagyunk és kialakult a saját stílusunk, miért ne jelenhetne ez meg környezetünkben is? Fotós cégeknél ma már nem csak fényképeket, fotókönyveket és naptárakat hívathatunk elő, hanem különféle dísztárgyakat is, így új dimenziók nyílnak meg számunkra a lakberendezésben is.

A CEWE prémium párna szolgáltatásával ma már olyan díszpárnát is készíthetünk, amelynek minkét oldalára a teljes felületet betöltheti az általunk készített kollázs. Még nem rendeltem ilyet, de szerepel a terveim közt. Nagyon jó, hogy az alkalmazással egy előképet is láthatunk arról, hogy fog kinézni párnaként az alkotásunk:

parna_cewe

A következő digitális scrapbook termékeket használtam: Vinnie Pearce: Textured Whites, Editable Watercolour Sketches, Jopke: Goodbye Summer, Carpe Diem, CreateWingsDesigns: Festive Bright Paint, Mask, Captevated Visions: Mullberry, Creme Caramel, Chelle’s Creations – freebie (Follow your Dreams wa.), Maya de Groot: Flith Butterfly

Ugyanez a kollázs vászonkép formájában a falon is jól mutat:

vaszonkep

De egy teljes falfelületnyi fotógaléria megtervezése is könnyebben megy, ha már van rutinunk a digitális scrapbookban. A fotókon, kollázsokon kívül inspiráló idézetek is belekerülhetnek a saját ízlésünk szerint, legyen az modern, letisztult minimál vagy régi korokat idéző vintage. (Vagy a kettő ötvözete, ami engem illet 😉 )

galeria

Ezt az íróasztalomra készítettem. Ceruzatartók konzervdoboz újrahasznosításából. A dobozokat fedő papírt digitális scrapbook készletekből képszerkesztő programmal terveztem. Álmodj és alkoss! Minden nap, ha rájuk nézek, tudom a dolgomat! 🙂

ceruzatarto02

 A papírt Sissy Sparrows: In the News és Captivated Visions: Creme Caramell készletének elemeiből digitálisan szerkesztettem.