Ezen a héten az előzőnél jóval egyszerűbb tippet hoztam nemcsak scrapbookosoknak illetve teljesen kezdőknek is.

Egy fürdőszobában készült fotót – stílusosan – mozaikkeretbe foglalhatunk a következő néhány lépés segítségével.

1. Nyissuk meg a fotót és duplázzuk meg a réteget. A felső réteghez adjunk átlátszóságot: a rétegek párbeszédablakban válasszuk ki a réteget és jobb egérgombbal legördített helyi menüből válasszuk ki az „alfa csatorna hozzáadása” menüpontot.

2. A felső réteg legyen továbbra is kiválasztva. Alkalmazzuk a következő menüpontot: Szűrők/Torzítás/Mozaik
Választhatunk többféle csempézési alakzat közül. Beállíthatjuk a méretet a csempék távolságát, szabályosságát stb. Ha például a lyukacsos felületek mellé betesszük a pipát, engedélyezzük a csempefelosztást, akkor egy rusztikusabb, (mediterrán stílusú fürdőszobákra emlékeztető) csempét kapunk. Érdemes többfélét kipróbálni. A csempék távolságát jegyezzük fel (nekem 1 pixel), mert erre az adatra szükségünk lesz a következőkben.

3. jelöljük ki azt a területet, amelyik a keret belső határát szabja meg. A Szerkesztés/Kivágás menüponttal vágjuk ki.

4. A kijelölés továbbra is él. Most válasszuk ki a Szerkesztés/Kijelölés körberajzolása menüpontot és azzal a színnel, amilyen a csempék közti fuga (nálam fekete) valamint azzal a vonalvastagsággal, amennyi a csempék távolsága (esetünkben 1 pixel) rajzoljuk körbe.

5.  Szüntessük meg a kijelölést: Kijelölés/Semmit menüponttal

6. El is forgathatjuk a keretet 180 fokkal az elforgatási eszköz segítségével, ezáltal jobban elválik majd az alatta lévő kép árnyalatától.