Régi cipősdobozok, öreg házak padlásai kincseket rejtenek. A múltat őrzik, elfelejtett emlékeket, őseink titkos történetét, melyhez a mi személyes történetünk, jelenbéli életünk is elszakíthatatlanul kapcsolódik.

A fotókon elhomályosult arcok, mosolyok, városok képei, vidámság a tóparton, régi házak, kertek, erdők, beállított családi csoportképek, focicsapat… Milyen jó volna többet tudni arról, hogyan éltek, mit gondoltak, hogyan éreztek, merre jártak, mit szerettek Ők, akik már elmondani nem tudják nekünk…

De már akkor is szerencsések vagyunk, ha vannak ilyen régi, féltve őrzött kincseink és tudjuk, hogy kié volt és mikor. Ha még van kit megkérdezni a régi dolgokról.

Nézzünk bele egy ilyen régi dobozba, vajon mi lehet benne? Fotók…talán akié volt gondolt ránk is, kései ébredőkre, és a hátuljára írta tollal vagy ceruzával, mikor készült, hol és ki van rajta. Újságkivágások, régi levelek, képeslapok, pénzérmék, papírpénzek, naptárak, egy lepréselt virág, falevél, hajtincs, kiscipő, anyagdarab, ruhadísz, apró csipketerítő…

Milyen jó lenne mindezt egyetlen, áttekinthető rendszerbe foglalni, épségben tovább őrizni.

Van egy nagyszerű módja ennek. Hamarosan nyolc éve lesz, hogy élek a lehetőségeivel. Úgy hívják: scrapbook. Ennek számos megnyilvánulásával találkozhattál már ezen a blogon.

A scrapbook saját életünk krónikája. Mesél hétköznapokról, ünnepekről, mesél örömről és bánatról, hangulatokról, színekről, ízekről, illatokról. Arról hogyan éljük meg a jelent.

De a scrapbook arról is szól honnan érkeztünk. A múltról. Arról az időről, mikor még nem voltunk itt.

Az első nagyszabású fotókönyves vállalkozásom saját családunk története volt, sok-sok régi fotóval.

regidok

Úgy tapasztaltam, hogy ez a régmúltat felidéző téma sokunk számára fontos. Ha fotókönyv készítésére kapok megbízást, szinte mindig erről szól.

Ha régi fényképekből szeretnénk készíteni valamit a digitális képszerkesztő technikák ismerete óriási előnnyel jár. A digitalizált fotók kiválóan javíthatók, még a reménytelennek kinéző darabokból is lehet varázsolni valami különlegeset. S míg az eredeti fotók restaurálásához komoly szakértelem szükséges, egy képszerkesztő program alap szintű használata akár néhány hét alatt is elsajátítható.

Ebben tudok segíteni Neked a hétfőn második alkalommal induló Régi Idők tanfolyam keretében 🙂

De addig is, szeretnék a figyelmedbe ajánlani hétvégi olvasgatásra egy néhány oldalas e-magazint, melyből megtudhatod, hogy mire jó ez az egész, s amelyben ötleteket adok Neked régi korok történeteinek megőrzéséhez.

 

A fenti ablakban kattints bele (a Click to read feliratra), úgy nagyobb méretben lapozgathatod. Ha pedig szeretnéd magadnak letölteni akkor kattints a fekete részre és a  menüből válaszd ki a Download menüpontot úgy ahogy az alábbi képen láthatod.

letoltes

Színes hétvégét kívánok! 🙂