Szeretem az őszt. Inspirál.  Az aranyló és vöröslő színek, a lehulló lomb illata teszi talán. És az is, hogy mindkét gyermekem ősszel született számomra erős érzelmi többletet ad ennek az időszaknak. Hogy valami véget ér, ugyanakkor valami új kezdődik: elmúlás és születés kettőssége. Ilyen hangulatban könnyen jönnek az új ötletek is. Most úgy gondoltam, készítek egy őszi oldalt egy friss fotóból és a legfrissebb készletemből. Hamar befejeztem volna, ha nem jön rám a festegethetnék…így aztán elszöszmötöltem vele. De jól esett 🙂

Aztán pedig kerestem egy betűtípust, ami illik az őszhöz, a festéshez és firkáláshoz. Végül ezt választottam:

Chic decay
A kopott, azaz grunge felület emlékeztet az őszi avarra, száraz, összetört falavelekre, a kacskaringók a szélre, szőlő indáira. Szerintem igazán őszies.

Egy gond van vele, hogy nincs benne magyar ékezetes karakter.  Ilyenkor vagy addig gondolkodunk míg egy ékezet nélküli címet találunk, vagy pedig mi magunk rajzoljuk meg.

Még mielőtt nekifognánk a rajzolásnak, nézzük meg a karaktertáblát, akár az ide belinkelt oldalon.

Sajnos nagy Ő betűt nem találtam, de még szimpla ékezetes nagybetűket sem. Megoldás lehet egy ékezetes kisbetűről „lelopni”, nagyítani és duplázni az ékezetet és a megfelelő pozícióba helyezni. Egyetlen ilyen kurrens (=kisbetű) található ebben a fontkészletben, ez pedig az é betű, amit  az alt+0233 billentyűkombinációval érhetünk el. Erről az é betűről fogjuk lemásolni az ékezetet, megduplázzuk és ez nagy O betű fölé visszük, így lesz Ő betűnk.

Ezt két lépésben tehetjük meg:

1. Az ékezetet jelöljük ki lasszóval:

2. Másoljuk le: Szerkesztés/másolás, majd Szerkesztés/beillesztés. Duplázzuk meg ezt az új réteget és helyezzük el az O betű fölött. Nem is vettem nagyobbra, mert szerintem pont jó a méret a nagybetűhöz is:

Tegnap, mikor az oldal készült még nem jutott eszembe ez a rém egyszerű megoldás, hogy rajzolgatás előtt ellenőrizzem a karaktertáblát, ezért igen hosszasan tanulmányoztam a betűtípust és érdekes felfedezéseket tettem, valamint próbáltam fejleszteni a megfigyelő és fontfelismerő képességemet 🙂 De ezt majd egy másik alkalommal fogom elmesélni. Valamint azt is, hogy a hosszú szöveghez miért a Garamond betűtípust választottam (azon kívül, hogy ez tartalmaz minden szüksége karaktert) 🙂

Az oldal hozzávalói: Fall és Art of Nature.