Péntekenként mindig valami ingyenes dolgot osztok meg. Ezúttal egy fontajánló következik.

A betűknek is van hangulata. A formák, textúrák lehetővé teszik, hogy kifejezzék azt, amit a szavakon túl is közölni szeretnénk. Plakátok készítésekor a betűk tulajdonságait is figyelembe szoktuk venni. Emellett ügyelni kell rá, hogy jól olvasható, messziről is látható legyen, hogy jól párosítsuk a fontokat (2 betűtípusnál többet nem nagyon ajánlatos használni). Scrapbook oldalak esetében is érdemes ezeket az alkotói szabadságot sem kizáró szabályokat alkalmazni.

Most őszi betűket keresgéltem. Nem feltétlenül olyanokat, amelyekben az ősz szó szerepel, vagy falevelekkel van dekorálva. Végiggondoltam mit jelent nekem az ősz, milyen a természet ilyenkor, mivel szoktunk foglalkozni leginkább, mi az ami fontos. Eszembe jutott az őszi falevelek kopott textúrája, ezért először is grunge (koszos, piszkos, szabálytalan, kopott) fontkészleteket kutattam mint például a Miserable. A szőlő indáját idézi a Volutes betűtípus kacskaringós végződései. Ugyanezek az indák láthatók a JI Hidden Vines felületén.

7 éve scrapbookozom. Ez idő alatt volt alkalmam megfigyelni, hogy milyen témák kerülnek elő leginkább az év különféle időszakaiban scrapbook oldalakon. Ősszel például a múltidézős, befelé forduló oldalak megszaporodnak. Előtérbe kerülnek a személyes, családi kapcsolatok, tradíciók. Ezért válogattam bele olyan régimódi fontokat, mint a Rough Typewriter és a nőiesebb kézírásos Jane Austen. E kettő magyar ékezeteket is tartalmaz, ezért hosszabb feljegyzések írására is ajánlom. És ott van a szabályos Abraham Lincoln, amely férfias, határozott ugyanakkor a régi idők eleganciáját idézi számomra.

Most hogy így kielemeztem és megmagyaráztam választásaim okát, megosztom az elérhetőséget is 🙂

Itt letölthetők:

  1. Volutes
  2. Miserable
  3. Rough Typewriter
  4. Subway Novella
  5. JI Hidden Vines
  6. Abraham Lincoln
  7. Jane Austen