borito

Ebben a bejegyzésben néhány tippet adok múltidézős, történetmesélős scrapbook albumok összeállításához.

Vágd a fotókat! Persze ne az eredetit és ne ollóval, hanem a digitális képszerkesztők vágóeszközével. Lehet, hogy az oldalhoz egy más formájú, elrendezésű kép kell, lehet hogy csak egy részletét szeretnéd kiemelni, de akár készíthetsz több fotót is egyből. Eltérhetsz a megszokott arányoktól is, érdekessé és változatosabbá teheted vele az albumod.

Használj háttérnek digitalizált újságkivágásokból készített montázst. Ezt kinyomtatva hagyományos albumhoz is akár, de digitális oldal esetében kézenfekvő megoldás.

Digitalizálj régi csipkéket, textileket, képeslapokat, azoknak írott oldalát is, régi bélyegeket, fotózz régi kulcsokat, ékszereket, fémtárgyakat.  Ezekből saját, egyéni digitális scrapbook készletet állíthatsz össze, amelyeket felhasználhatsz a fényképes oldalakhoz háttérpapírként, díszítő elemként. Sosem öncélú a scrapbook oldalakon a dekoráció, de ez esetben már szinte egyenértékű lesz a fotóval, hiszen azok is a Te személyes tárgyaid.

Ha van egy régi tárgy (pld írógép, telefon), annak fotójáról is készíthetsz külön oldalt, amelyben leírod a hozzá kapcsolódó gondolataidat.

Tervezz családfát. Erre nagyon sok ötletet találhatsz az interneten. Itt megnézheted az én családfás Pinterest gyűjteményemet a témához. A családfán szerepelhetnek fotók, nevek, évszámok.

A fotókat rendezheted kronologikusan vagy témák szerint albumokba.

Ha ajándékot készítesz és nincs időd egy százéves project-re, akkor ragadj ki részleteket az ajándékozott életéből, és ehhez gyűjts fotókat, a másolatokat bármilyen méretben előhívathatod. Karácsonyra készíthetsz albumot régi karácsonyok címmel, tervezz születésnap, nyaralás, utazás, esküvő vagy gyerekkor témában minialbumokat. Ezek a kis könyvek néhány nap alatt kivitelezhetők.

Összefoglalás helyett végezetül felsorolok még néhány ötletet az emlékek kreatív tárolására és rendszerezésére:

  • Project life album
  • Hagyományos scrapbook album minőségi alapanyagokból
  • Hagyományos fotóalbum, amelyben a fotók mellett leírások is szerepelhetnek a tasakokban
  • Fotókönyv: fotókönyv tervező szoftverrel
  • Fotókönyv: digitális scrapbook technikával haladóknak
  • Hibrid és hagyományos minialbumok
  • Díszített emlékládák, amelybe kerülhetnek tárgyak is a fotóalbum mellé.
  • Fali dekoráció, fotófal, falikép vagy vászonkép