Ígértem múlt héten egy rövid trükköt a papírkészítésről.

A digitális scrapbook készletekbe tartozó háttereknek a legtöbb esetben van textúrájuk, általában valamilyen igazi papír felületét láthatjuk ezeken az elemeken: például kraft karton, rajzvászon, akvarelpapír.

Ezt el lehet készíteni úgy is ha egy valódi papír nagyon jó minőségű digitális fotóját  valamely blending móddal keverjük a már elkészített mintás, vagy egyszínű papírunkkal. Ennek hátránya, hogy rengeteget kell trükközni, hogy a színek olyanok legyenek, amilyennek szeretnénk. Előnye, hogy teljesen természetes hatás érhető el vele. Én általában így szoktam csinálni.

Ha azonban fontos a színhűség, például a collabok esetében, mikor megadott színpalettából kell dolgozni, akkor az egyszerűbb, szűrős megoldást alkalmazom.

Tegnap mutattam ezt a képet, két színt választottam belőle és azokat használtam a papírhoz.

Lépésről lépésre:

 1. Először készítek egy olyan mintás hátteret, amely hóesésre emlékeztet: türkiz alap + törtfehér pöttyök.
 2. A pöttyös mintázatot elkészítem fehér színben átlátszó háttérrel és hozzáadom a mintázatokhoz az Edit/Define pattern menüpont segítségével.
 3. Nyitok egy 3600*3600 pixeles 300 dpi-s képet, amelynek hátterét a türkiz színnel töltöm ki.
 4. A hátteret réteggé teszem (jobb egérgomb a rétegek palettán: layer from background)
 5. A rétegek panelen a rétegre kétszer kattintva megnyitom a rétegstílusok ablakot, ahol kiválasztom a Pattern Overlay (minta átfedés) menüpontot. A csúszkával tetszőlegesen beállítható a mintázat mérete:
 6. Ismét jobb egérgombbal megnyitom a helyi menüt és a flatten image menüponttal egyesítem a réteket a stílussal.
 7. A főmenüből a Filter/Texture/Texturizer menüpontot kiválasztom és az alábbi beállításokkal hozzáadok egy rajzvászon (Canvas) textúrát:
  Ezek a beállítások ízléstől és mérettől függnek. A scaling a textura méretét jelzi, a relief pedig a mélységét:
 8. Ezzel akár kész is lehetne, de még adunk hozzá egy pluszt: Az Image/Image rotation menüponttal elforgatom 90 fokkal jobbra vagy balra és ott újra alkalmazom az előbbi szűrőt. Ezúttal már elegendő a Filter menüben első sorban megjelenő legutóbbi műveletre: (Texturizer) kattintani.
 9. Íme a kész papír 100%-os nézetben: