Az előző pénteki template használatának egy lehetséges módját mutatom be a GIMP képszerkesztő programmal. A gyakorlattal kezdők is megpróbálkozhatnak, az induláshoz ajánlom az ingyenes digitális scrapbook alapozó tanfolyamot!

Töltsd le a template-et és azt a készletet, amit ajánlottam hozzá. Ezt az alábbi képekre kattintva is megteheted:

Nyisd meg a template-et a GIMP-pel. Egy tetszőleges fotót illessz be új rétegként. A rétegek párbeszédablakban válaszd ki a fekete fotómaszk rétegét, majd kattints a Fájl/Megnyitás rétegként menüpontra, keresd meg a fotót:

Méretezd át a fotót. Válaszd ki a fotó rétegét a Rétegek párbeszédablakban. Az eszköztárból az átméretezési eszközt jelöld ki. Az eszköz beállítások közt a Méretarány megtartása mellé tedd be a pipát. Az egérrel a fotó sarkát megragadva, húzással tudod növelni a méretet. A megjelenő ablakban az Átméretezés gombra kattints:

A rétegek párbeszédablakban a maszk rétegét válaszd ki. Jobb egérgombbal hívd le a helyi menüt és az Alfa csatorna kijelöléssé alakítása menüpontra kattints. A kijelölés megjelenik a maszk körül:

 

A Rétegek párbeszédablakban válaszd a fotó rétegét. Fordítsd meg a kijelölést: Kijelölés/Invertálás, ezután a Szerkesztés/Kivágás menüponttal vágd le a felesleges részeket. A maszk rétegét tedd láthatatlanná a szem ikon kikapcsolásával (a Rétegek párbeszédablakban találod) Ugyanezt tedd meg a szöveges rétegekkel is, ez most nem fog kelleni.

A Fájl/Megnyitás menüponttal rétegként menüponttal illeszd be a készletből az egyik hátteret. A Színek/Telítetlenné tevés menüponttal tedd szürkeárnyalatossá:

Az eszköztárból az áthelyezési eszközzel lehet az egyes elemeket mozgatni. Ha több réteget egyszerre mozgatnál (pld a kép keret és a hozzá tartozó árnyék), akkor a szem és réteg ikon közti üres részre kell kattintani, hogy a láncszem megjelenjen. Ezzel a két réteg összekapcsolódik és minden művelet egyszerre, egyformán érvényesül rajta.

A fotó alatt lévő fehér festéket is átmozgathatod:

A Fájl/Exportálás mentés menüponttal mentsd el a képet jpg formátumba.

És íme a kész kép:

Szeretnéd Te is kipróbálni, elkezdeni a digitális scrapbook technikát? Iratkozz fel hírlevélre és/vagy csatlakozz a 7szindizájn-digitális scrapbook kezdőknek facebook csoporthoz! Hamarosan karácsonyi ötletekkel is jelentkezem, de addig is örüljünk az ősznek.  A csoporthoz csatlakozz itt! 🙂