0406

Régi cipősdobozok, öreg házak padlásai kincseket rejtenek. A múltat őrzik, elfelejtett emlékeket, őseink titkos történetét, melyhez a mi személyes történetünk, jelenbéli életünk is elszakíthatatlanul kapcsolódik.

A fotókon elhomályosult arcok, mosolyok, városok képei, vidámság a tóparton, régi házak, kertek, erdők, beállított családi csoportképek, focicsapat… Milyen jó volna többet tudni arról, hogyan éltek, mit gondoltak, hogyan éreztek, merre jártak, mit szerettek Ők, akik már elmondani nem tudják nekünk…

De már akkor is szerencsések vagyunk, ha vannak ilyen régi, féltve őrzött kincseink és tudjuk, hogy kié volt és mikor. Ha még van kit megkérdezni a régi dolgokról.

Nézzünk bele egy ilyen régi dobozba, vajon mi lehet benne? Fotók…talán akié volt gondolt ránk is, kései ébredőkre, és a hátuljára írta tollal vagy ceruzával, mikor készült, hol és ki van rajta. Újságkivágások, régi levelek, képeslapok, pénzérmék, papírpénzek, naptárak, egy lepréselt virág, falevél, hajtincs, kiscipő, anyagdarab, ruhadísz, apró csipketerítő…

Milyen jó lenne mindezt egyetlen, áttekinthető rendszerbe foglalni, épségben tovább őrizni.

A scrapbook nemcsak saját történetünkről szól, hanem ezekről a régi emlékekről is.

Évekkel ezelőtt ajándékba készítettem egy száz év történetén átívelő fotókönyvet. Régi fényképeket digitalizáltam, mindenhez odaírtam évszámot, szereplőt, helyszínt, amit tudtam vagy egy-egy kifejező idézetet. Azóta – érdekes módon – ha fotókönyv megrendelésem van, akkor mindig ebben a témában érkezik. Szoktam javasolni, azt is hogy a szövegírás ne maradjon el, hogy legyenek évszámok, helyszínek, nevek és gondolatok is a képekhez fűződően, mert így kerek egész és nagyon esztétikusan megoldható képszerkesztő programmal is.

Szeretnék egyszer saját részre, illetve családomnak is készíteni hasonló emlékkönyvet, igyekszem minél inkább, még alaposabban körüljárni a témát.

Tartogatok egy meglepetést erre a hétre, amivel számodra is elérhetővé teszem ezt a tudást, amit immár 7 év tapasztalatára építhetek.

Ez a hét a facebookon is régi tárgyakról, fotókról, képeslapokról szól. Itt pedig e bevezetőt egy konkrétabb, gyakorlatias cikksorozat követi majd:

  • Kedden: Régi történetek, tárgyak felkutatása, tárolása, digitalizálás
  • Szerdán: Vintage színpaletta
  • Csütörtökön: Scrapbook tippek régi fotókhoz
  • Pénteken: Amikor kiderül miről is írtam most e bejegyzés végén és egy kis freebie is a témához kapcsolódva.